Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jedna z najhorších epidémií v Sudáne už má svoje obete: Túto horúčku prenášajú komáre

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

CHARTÚM - Najmenej 26 ľudí zomrelo v Sudáne na horúčku dengue, oznámili v stredu tamojšie zdravotnícke úrady. Ide o jednu z najhorších epidémií tohto ochorenia v tejto africkej krajine za uplynulé roky. Informuje o tom agentúra AP.

Horúčku dengue prenášajú komáre. Choroba sa vyskytuje v tropických oblastiach sveta a zvyčajne sa šíri v blízkosti zdrojov stojatej vody. Horúčka dengue má príznaky podobné chrípke a často môže viesť k zlyhaniu orgánov a k smrti.

Sudánske ministerstvo zdravotníctva na sociálnych sieťach oznámilo 460 potvrdených prípadov ochorenia a ďalších 3436 podozrivých prípadov. Údaje sú z pondelka. Približne 20 úmrtí bolo zaznamenaných v regióne Južný Kurdufán. Tento región je jednou z oblastí, kde sudánski lekári začiatkom novembra prvýkrát ohlásili vypuknutie epidémie. Niektoré miestne médiá uvádzajú oveľa vyšší oficiálny počet prípadov.

V Sudáne sa táto epidémia nevyskytuje prvýkrát

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa epidémia horúčky dengue naposledy vyskytla v Sudáne v roku 2019 a vyžiadala si päť úmrtí. Počas vrcholiaceho obdobia dažďov v auguste a septembri pripravili prívalové povodne o život najmenej 144 Sudáncov a zničili desaťtisíce domov, ako aj cesty a ďalšiu dôležitú infraštruktúru.

Viac o téme: HorúčkaEpidémiaDengueúmrtiaSudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu