Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Máte modré oči? Zistenie vedcov, o ktorom ste možno netušili, budete naozaj prekvapení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KODAŇ - Podľa vedcov je každý človek s modrými očami potomkom jedného Európana, ktorý žil približne pred 6 000 až 10 000 rokmi. Pôvodne mali všetci ľudia hnedé oči v rôznych odtieňoch, až kým sa nevyskytla špecifická mutácia, ktorá spôsobila zmenu sfarbenia.

"Pôvodne sme všetci mali hnedé oči," povedal dánsky genetik a profesor Hans Eiberg pre Science Daily. "Genetická mutácia ovplyvňujúca gén OCA2 v našich chromozómoch mala však za následok vytvorenie "prepínača", ktorý doslova "vypol" schopnosť produkovať hnedé oči." 

Máte modré oči? Zistenie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Gén OCA2 kóduje takzvaný P proteín, ktorý sa podieľa na produkcii melanínu - pigmentu, ktorý dáva farbu našim vlasom, očiam a pokožke. Tento prepínač, ktorý sa nachádza v géne susediacom s OCA2, však úplne "nevypína", ale skôr obmedzuje jeho pôsobenie. Znižuje tak produkciu melanínu v dúhovke a efektívne "rozrieďuje" hnedé oči na modré. Účinok prepínača na OCA2 je veľmi špecifický. Ak by bol gén OCA2 úplne vypnutý alebo zničený, ľudia by nemali melanín vo vlasoch, očiach alebo farbe pleti. Tento stav poznáme pod pojmom albinizmus. 

"Zelené oči sa dajú vysvetliť tým, že ich nositelia majú znížené množstvo melanínu v dúhovke, čo majú veľmi odlišné od tých s modrými očami. Z toho môžeme usudzovať, že všetci modrookí jedinci sú spojení s rovnakým predkom. Všetci zdedili rovnaký prepínač na presne rovnakom mieste vo svojej DNA," vysvetľuje Eiberg. 

Máte modré oči? Zistenie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mutácia hnedých očí na modré nie je pozitívna ani negatívna. Je to jedna z niekoľkých mutácií, ako je farba vlasov, plešatosť či pehy, čo ani nezvyšuje, ani neznižuje šancu človeka na prežitie. Ako hovorí profesor, "jednoducho to ukazuje, že príroda neustále premiešava ľudský genóm, vytvára genetický kokteil ľudských chromozómov a pri tom skúša rôzne zmeny". 

Viac o téme: OčiModré očiGén
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu