Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Albert Einstein dal Curieovej-Skłodowskej pred 111 rokmi vzácnu radu: Je mimoriadne aktuálna aj dnes

Paul Langevin (druhý zľava) a vedľa neho stojí Albert Einstein Zobraziť galériu (2)
Paul Langevin (druhý zľava) a vedľa neho stojí Albert Einstein (Zdroj: profimedia.sk)

PRINCETON - Meno Maria Curieová-Skłodowská je známe v celom svete. Doposiaľ je jedinou osobou, ktorá získala Nobelovu cenu v dvoch vedných oblastiach. Napriek úspechom si vo svojom živote prešla aj ťažkými chvíľami. Dôvodom bola manželka muža, s ktorým mala známa vedkyňa pomer. Albert Einstein sa jej rozhodol napísať list, aby ju podporil. Dá sa v tom nájsť súvislosť so súčasnosťou a trolmi, ktorí pôsobia na internete.

Maria Curieová-Skłodowská získala v roku 1903 svoju prvú Nobelovu cenu za fyziku. O osem rokov neskôr jej bola udelená druhá cena, tentokrát za chémiu. V tom čase bola vôbec prvou osobou s dvomi Nobelovými cenami. Aj naďalej zostáva jedinou osobou, ktorá je uznávaná v dvoch rôznych vedných oblastiach. 

Jej manžel Pierre Curie zomrel v roku 1906 a Maria tak ovdovela. O niekoľko rokov neskôr mala pomer s fyzikom Paulom Langevinom, ktorý bol doktorandom Pierra. Hoci Langevin nežil so svojou manželkou, stále boli technicky zobratí. Mimomanželský vzťah Paulovi spôsobil problémy, ale to nebolo nič v porovnaní s tým, čo sa malo dostať do očí verejnosti. 

Langevin (dole v strede) a Curieová-Sklodowská vľavo dole
Zobraziť galériu (2)
Langevin (dole v strede) a Curieová-Sklodowská vľavo dole  (Zdroj: profimedia.sk)

Curieová-Skłodowská, Langevin a asi dvadsať ďalších vedcov boli na jeseň 1911 pozvaní na elitnú konferenciu do Bruselu. Počas tohto obdobia zverejnila Langevinova žena na verejnosti listy, ktoré si vymieňal Paul a Maria. Vykreslila ju v neveľmi pozitívnom svetle. Keď sa Curieová-Skłodowská po konferencii vrátila domov do Francúzska, privítal ju dav, ktorý obkľúčil jej dom a vydesil jej dcéry, ktoré mali v tom čase iba sedem a 14 rokov. Rodina sa dočasne presťahovala k priateľovi, kým škandál neutíchol. Albert Einstein, ktorý Curieovú-Skłodowskú spoznal na bruselskej konferencii, bol znechutený konaním médií, čo ho prinútilo napísať list svojej kolegyni z odboru. Tento list objavil astrobiológ David Grinspoon pri prezeraní tisícov Einsteinových dokumentov, ktoré nedávno sprístupnila vydavateľská spoločnosť Princeton University Press.

"Veľmi vážená pani Curieová, nesmejte sa mi, že som vám napísal bez toho, aby som mal čo povedať. Som však tak rozzúrený tým, akým podradným spôsobom sa verejnosť v súčasnosti odvažuje zaoberať sa vami, že tento pocit musím bezpodmienečne vypustiť von. Som ale presvedčený o tom, že dôsledne opovrhujete týmto davom.

Chcem vám povedať, ako veľmi som obdivoval váš intelekt, vaše odhodlanie a vašu čestnosť a že považujem za radostné, že som vás osobne spoznal v Bruseli. Každý, kto nepatrí medzi tieto plazy, je určite šťastný, že máme medzi sebou také osobnosti, ako ste vy, a tiež Langevina, skutočných ľudí, s ktorými je privilégium byť v kontakte. Ak sa o vás dav aj naďalej zaujíma, potom jednoducho nečítajte tie hlúposti a nechajte ich pre plazy, pre ktoré sú určené. S najpriateľskejším pozdravom, Langevin a Perrin, úprimne A. Einstein

P.S. Štatistický zákon pohybu dvojatómovej molekuly v Planckovom radiačnom poli som určil pomocou komického vtipu, prirodzene pod podmienkou, že pohyb štruktúry sa riadi zákonmi štandardnej mechaniky. Moja nádej, že tento zákon je v skutočnosti platný, je však veľmi malá." Albert Einstein, 23. novembra 1911. 

Viac o téme: ListAlbert EinsteinMaria Curieová-SkłodowskáPaul Langevin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu