Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Štyri príznaky nákazy KORONAVÍRUSOM, na ktoré by ste mali dať obzvlášť pozor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NORWICH - Aj keď sa môže zdať, že COVID-19 je nadobro preč, nie je to tak. Objavujú na nové varianty, ktoré vyvolávajú nové symptómy ochorenia. Odborníci z University of East Anglia predstavili štyri príznaky, ktoré sa môžu vyskytnúť u pacientov s COVID-19. Pozornosť by ste mali venovať najmä koži, nechtom a vlasom.

S nárastom nových variantov koronavírusu sa vyvinuli aj nové symptómy COVID-19. Medzi dobre známe príznaky ochorenia patrí horúčku, kašeľ a strata alebo zmena čuchu či chuti. Nedávno britská Národná zdravotnícka služba (NHS) aktualizovala usmernenia, podľa ktorých treba dávať pozor aj na bolesti hrdla, upchatý nos alebo nádchu a bolesti hlavy. Vassilios Vassiliou, profesor srdcovej medicíny, Ranu Baral, hosťujúci výskumník a kardiológ Vasiliki Tsampasian z University of East Anglia ale prezradili, že ochorenie COVID-19 sa môže prejaviť aj inými symptómami. 

1. Kožné lézie

Kožné ťažkosti súvisiace s COVID-19 nie sú nezvyčajné. Britská štúdia zverejnená v roku 2021 zistila, že jeden z piatich infikovaných pacientov vykazoval iba vyrážku a žiadny iný príznak. COVID-19 môže ovplyvniť pokožku rôznymi spôsobmi. U niektorých ľudí sa môže vyskytnúť rozšírená makulopapulárna vyrážka (ploché alebo vyvýšené oblasti zmenenej farby kože), zatiaľ čo u iných sa môže vyskytnúť žihľavka (vyvýšené oblasti svrbiacej kože). 

Známe sú najmä covidové prsty, červené, opuchnuté alebo pľuzgierovité kožné lézie na prstoch. Tento príznak sa častejšie vyskytuje u dospievajúcich alebo mladých dospelých s miernymi alebo žiadnymi príznakmi ochorenia. Väčšina kožných lézií v dôsledku COVID-19 má tendenciu vymiznúť po niekoľkých dňoch alebo v niektorých prípadoch po niekoľkých týždňoch bez potreby akejkoľvek špecializovanej liečby. Ak však koža veľmi svrbí alebo bolí, môžete sa poradiť s praktickým lekárom alebo dermatológom, ktorý vám odporučí vhodnú liečbu. 

2. Covidové nechty

Počas infekcie, vrátane SARS-CoV-2, je organizmus pod nezvyčajným množstvom stresu. To sa môže odzrkadliť napríklad na vzhľade nechtov. V prípade covidových nechtov môžete spozorovať:

  • Beauove línie - horizontálne vrúbky, ktoré sa vyskytujú v spodnej časti nechtov na rukách alebo nohách, keď dôjde k dočasnému prerušeniu rastu nechtov v dôsledku fyzického stresu na tele;
  • Meesove línie - vodorovné biele čiary, ktoré sa objavujú na nechtoch, pravdepodobne v dôsledku abnormálnej produkcie bielkovín v nechtovom lôžku;
  • červený polmesiacový vzor, ​​ktorý sa objavuje na základni nechtov (mechanizmus tejto zmeny je nejasný).

 

Covidové nechty majú tendenciu objavovať sa po dňoch až týždňoch od prekonania ochorenia. Hoci môžu byť spočiatku bolestivé, v priebehu niekoľkých týždňov sa nechty vrátia do normálu. 

3. Vypadávanie vlasov

Vypadávanie vlasov je možno podhodnoteným príznakom COVID-19, ktorý sa zvyčajne vyskytuje jeden alebo viac mesiacov po akútnej infekcii. V jednej štúdii s takmer 6 000 pacientmi, ktorí prekonali COVID-19, bolo vypadávanie vlasov najčastejším príznakom ochorenia. Až 48 percent účastníkov uviedlo, že sa u nich objavil tento symptóm. Najčastejšie sa objavoval u ľudí s ťažkým priebehom. Experti predpokladajú, že je to výsledkom schopnosti vlasov reagovať na stres v tele, čo vedie k nadmernému vypadávaniu. Stratu vlasov totiž môžu spustiť aj iné stresujúce udalosti, ako je pôrod. Dobrou správou je, že časom vlasy opäť dorastú.

4. Strata sluchu a tinitus

Tak ako pri iných vírusových infekciách, ako sú chrípka a osýpky, aj COVID-19 ovplyvňuje bunky vo vnútornom uchu. To môže viesť ku strate sluchu, hučaniu v ušiach či neustálemu zvoneniu v ušiach. V prehľadovej štúdii, ktorá zahŕňala 560 účastníkov, sa strata sluchu vyskytla u 3,1 percenta pacientov s COVID-19, zatiaľ čo tinitus sa vyskytol u 4,5 percenta. Zatiaľ čo u veľkej väčšiny pacientov dôjde k zlepšeniu sluchu bez lekárskej pomoci, niektorí hlásili trvalé straty sluchu v dôsledku ochorenia COVID-19. 

Štyri príznaky nákazy KORONAVÍRUSOM,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Prečo práve tieto príznaky?

Experti zatiaľ nerozumejú tomu, čo spôsobuje tieto príznaky, no vedia, že najdôležitejšiu úlohu zohráva proces nazývaný zápal. Zápal je prirodzený obranný mechanizmus organizmu proti patogénom. Zahŕňa produkciu cytokínov - proteínov, ktoré sú dôležité pri kontrole aktivity imunitných buniek. Nadmerná produkcia týchto proteínov ako súčasť zápalového procesu vyvolaného ochorením COVID-19 môže spôsobiť senzorické deficity. Tie potenciálne vysvetľujú, prečo sa u niektorých ľudí vyskytla strata sluchu a tinitus. Počas senzorických deficitov tiež môže dôjsť k narušeniu kapilárnych sietí, veľmi malých krvných ciev, ktoré prekrvujú orgány vrátane uší, kože a nechtov.

"Príznaky, ktoré sme opísali, sa nevzťahujú výlučne na infekciu COVID-19. To znamená, že ak spozorujete niektorý z nich, bolo by vhodné zvážiť test na COVID-19, najmä ak sa nachádzate v oblasti, kde vírus cirkuluje," odporúčajú experti.

Viac o téme: PríznakyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu