Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Od objavenia po globálnu paniku za 48 hodín: Variant omikron desí svet, v tomto je dvakrát horší než delta!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN - Vo svete sa objavil ďalší variant koronavírusu, ktorý sa šíri z afrických krajín. Je veľmi nákazlivý a prenikol už aj do Európy. Mutácia B.1.1.529 dostala pomenovanie omikron. Prvý nález mimo Afriky bol zaznamenaný v Hongkongu začiatkom minulého týždňa.

Omikron sa dostal do povedomia širokej verejnosti pred necelým týždňom, kedy vedci informovali o 32 mutáciách, ktoré boli zachytené najmä v Botswane a Juhoafrickej republike. Vláda Juhoafrickej republiky v stredu popoludní informovala, že omikron sa šíri veľmi rýchlo, najmä v provincii Guateng. Obavy sú najmä z toho, že tento variant je ešte infekčnejší než delta. Okrem toho je omikron podľa najnovších správ až o 40 percent odolnejší voči vakcínam než už spomínaná delta. 

Na výzvu po návrate zo zahraničia reagovalo zatiaľ 70 ľudí: ÚVZ prosí Slovákov, berte omikron vážne

Už aj v Európe 

Nové prípady výskytu omikronu boli počas minulého týždňa zachytené už aj v Európe. Jednotlivé štáty preto začali zatvárať svoje hranice pred cestujúcimi z Južnej Afriky. Britský virológ z Imperial College v Londýne (UCL) Tom Peacock, ktorý úzko spolupracuje s UKHSA, vyjadril svoje znepokojenie nad tým, že omikron má takmer dvakrát toľko mutácií než delta.

Pokiaľ ide o veľké množstvo mutácií, znamená to, že vírus sa stáva nestabilným, a teda je nepravdepodobné, že sa bude ďalej šíriť. Iní experti však varujú, že ak omikron v Afrike preberie dominantnú úlohu a stane sa silnejším ako delta variant, bude to mať veľmi negatívne účinky pre celé ľudstvo. Nový variant sa objavil pravdepodobne u pacienta s dlhodobou infekciou, ktorému nebol diagnostikovaný AIDS. Minulý štvrtok stúpol počet infikovaných v Juhoafrickej republike o 93 percent. Išlo najmä o metropolu Johannesburg. Jeden z vedcov sa vyjadril, že "tento variant má už tak odlišný proteín od toho prvého vo Wu-chane, že vyvoláva veľké obavy pre možnú odolnosť voči očkovaniu".

Od objavenia po globálnu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

V Belgicku bol omikron zistený u mladej ženy, ktorá trpela silnými symptómami nákazy. Pred necelými dvomi týždňami sa vrátila z Egypta. Predsedkyňa Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala EÚ, aby zatiahla ručnú brzdu pre cestujúcih z Južnej Afriky, pričom varovala, že situácia sa môže o pár mesiacov rapídne zhoršiť. Je podľa nej preto dôležité, aby všetci v Únii konali rýchlo, rozhodne a hlavne jednotne. 

Viac o téme: AfrikaKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu