Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci varovali pred hrozbou, ktorú prináša zmena klímy: Zrejme ste o nej vôbec netušili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Globálne otepľovanie a zmeny klímy spôsobujú nielen rýchlejšie topenie ľadovcov či väčšie výkyvy počasia, predstavujú tiež veľkú hrozbu pre potravinovú bezpečnosť a nebezpečenstvo šírenia tropických chorôb na sever, vrátane Európy. Vyplýva to zo správy Lancet Countdown, uverejnenej v odbornom časopise The Lancet, o ktorej informovala agentúra AFP.

Táto správa takmer stovky vedcov z celého sveta varuje, že globálne otepľovanie vytvára ideálne podmienky pre šírenie infekčných chorôb, ako sú horúčka dengue, vírus zika, cholera či malária, vo väčšej časti sveta, než to bolo pred niekoľkými dekádami. Jej autori preto vyzvali na okamžitú akciu aj účastníkov nadchádzajúceho klimatického summitu COP26, ktorý sa začne o necelé dva týždne v škótskom Glasgowe. 

Ľad na Antarktíde odhalil znepokojujúci jav a vedcov vyviedol zo strašného omylu

Vzrástol počet hmyzu prenášajúceho tropické choroby

Z najnovšej správy Lancet Countdown tiež vyplýva, že za posledných niekoľko desiatok rokov výrazne vzrástol počet komárov prenášajúcich tropické choroby. Tento hmyz žijúci v oblastiach s vlhkým a teplým podnebím sa vďaka globálnemu otepľovaniu viac rozšíril. Podľa zistení vzrástla od roku 1950 populácia komára tigrovaného, ​​ktorý pochádza z Ázie a môže prenášať vírusy zika alebo horúčok dengue a chikungunya, o sedem percent. V prípade komára egyptského, ktorý prenáša napríklad horúčku dengue, je to 13 percent. 

Vedci varovali pred hrozbou,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hrozba pre potravinovú bezpečnosť

V správe sa tiež uvádza, že až 19 percent Zeme bolo v roku 2020 postihnuté extrémnym suchom. Klimatické zmeny sú tak veľkou hrozbou pre potravinovú bezpečnosť a pripravujú o príjmy milióny farmárov a stavebných robotníkov, ktorí v extrémne horúcom počasí nemôžu pracovať. Obyvatelia 134 krajín sú teraz oveľa viac ohrození lesnými požiarmi, než kedykoľvek v minulosti. 

Vedci varovali pred hrozbou,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci vyjadrili obavy aj pred ďalším zväčšovaním priepasti medzi severom a juhom, teda medzi bohatými a chudobnými krajinami. Okrem iného upozornili na problém s očkovaním proti covidu-19, ktoré má podľa nich v chudobných štátoch len asi štyri percentá obyvateľov, kým v bohatej časti sveta je to vyše 60 percent populácie. Lancet Countdown je medzinárodný projekt, ktorý sleduje vplyvy zmien klímy na zdravie ľudí. Prvú výročnú správu vydal v roku 2015.

Viac o téme: ZmenyKlímaChorobyŠírenieLancet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu