Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci vraj našli spôsob, ako zvýšiť svoj bežecký výkon: Budete prekvapení, čo treba piť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Vedci z Centra výživových doplnkov na Westminsterskej univerzite sa domnievajú, že našli spôsob, ako povzbudiť športovcov k zvýšenej výkonnosti. Ľudí by podľa nich mohol aktivizovať správne sfarbený nápoj, ktorý popíjajú počas športovania.

V štúdii realizovanej na londýnskej Westminsterskej univerzite vedci pozorovali, aký vplyv má na výkony športovcov konzumácia farebných sladených nápojov, ktorými si dopĺňajú energiu. Do svojho experimentu zapojili desať respondentov, ktorí robili testy a potom museli absolvovať dva tridsaťminútové behy. Počas nich si museli dať nízkokalorický umelo sladený nápoj. Jeden bol bezfarebný, ten druhý mal ružovú farbu. Obidva mali rovnaké zloženie, ale do ružového bolo pridané potravinové farbivo. Každý účastník si mohol zvoliť svoje vlastné tempo a musel ho udržiavať počas celého experimentu. 

Vedci vraj našli spôsob,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Autori štúdie zaznamenali u väčšiny z nich zlepšenie po tom, ako si osviežili ústa ružovým nápojom. Keď to urobili, dokázali prebehnúť aj dlhšie vzdialenosti, pričom ich rýchlosť sa zlepšila o 4,4 percenta. Vzhľadom na malý počet účastníkov výskumu nie je možné vyvodiť dostatočne dôveryhodné závery. Napriek tomu je však nepopierateľné,  že niektorým športovcom ružový nápoj veľmi prospel. Väčšina z nich tiež uviedla, že si po tomto drinku beh viac užívali. 

Chodievate ráno behať? V takýchto prípadoch s tým okamžite prestaňte

"O vplyve farieb na športový výkon sa hovorí už dlhšie, od jeho pôsobenia na výkon športovca až po vplyv na hladinu testosterónu a svalovú silu," uviedol šéf výskumu Sanjoy Deb. Rovnako veľký záujem zaznamenala podľa neho aj úloha farby v gastronómii. "Publikovaný bol aj výskum o tom, ako môžu vizuálne podnety alebo farba ovplyvniť následné vnímanie chutí pri jedle a pití," dodal. 

Vedci vraj našli spôsob,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tieto zistenia kombinujú umenie gastronómie s výživou zameranou na výkon, pretože pridanie ružového farbiva k umelo osladenému roztoku nielenže zvýšilo vnímanie sladkosti, ale aktivizovalo aj pocity radosti, čo v konečnom dôsledku ovplyvnilo rýchlosť a výkonnosť. Experti vyjadrili názor, že pod tento zvýšený výkon sa podpísal účinok placeba. Ak si totiž ľudia myslia, že ružová sa rovná sladšej, domnievajú sa, že prijímajú viac cukrov, čo znamená viac energie. Je však zrejmé, že na potvrdenie týchto záverov je potrebný ďalší, rozsiahlejší výskum. 

Viac o téme: VýkonŠportŠportovec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu