Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Donútilo vás sprísnenie opatrení zostať mimo mesta? Nasledujúce dva týždne očakávajte toto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

BRATISLAVA - Ak máte možnosť či ste dokonca v dôsledku protipandemických opatrení nútení pobývať v nasledujúcich dvoch týždňoch mimo mesta, sledujte na nočnej oblohe jeden veľmi zaujímavý úkaz. Najlepšie ho totiž bude vidno na čistej oblohe a približne hodinu až dve po západe Slnka.

Slovákov už oddnes čaká opätovné sprísnenie opatrení v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy koronavírusom. Ak sa v tomto období ocitnete mimo obývaných oblastí, máme pre vás aspoň jednu dobrú správu. Na oblohe bude možné pozorovať jedinečný úkaz, tzv. zvieratníkové alebo zodiakálne svetlo, informoval astronóm Petr Horálek. Ide o svetlo, ktoré je rozptýlené na časticiach medziplanetárnej hmoty v rovine Slnečnej sústavy. Tieto časti veľké maximálne 0,1 milimetra pochádzajú najmä z chvostov komét či z rozpadnutých meteoritov. Svetelný kužel sa premieta na oblohu do zvieratníkových súhvezdí, preto aj ten názov. 

Kužeľ zvieratníkového svetla siahajúci k Mliečnej dráhe, jasný objekt je planéta Venuša
Zobraziť galériu (4)
Kužeľ zvieratníkového svetla siahajúci k Mliečnej dráhe, jasný objekt je planéta Venuša  (Zdroj: Petr Horálek)

Oblúk zvieratníkového svetla a mostu nad observatóriom ESO La Silla v Chile
Zobraziť galériu (4)
Oblúk zvieratníkového svetla a mostu nad observatóriom ESO La Silla v Chile  (Zdroj: Petr Horálek)

V oblastiach neďaleko rovníka je zodiakálne svetlo pozorovateľné celý rok, v našich zemepisných šírkach ho môžeme najlepšie sledovať okolo obdobia rovnodennosti, ktorá nastane koncom marca, na jar večer po súmraku (zhruba jednu-dve hodiny po západe Slnka) nad západným obzorom a na jeseň naopak na východe ráno pred úsvitom. Svetlo fascinovalo ľudí už od nepamäti. Nezvyčajný a neostrý kužeľ svetla žiariaceho spoza obzoru na inak hviezdami posiatej oblohe nevedel nikto dlhé roky vedecky vysvetliť. Dokázal to pravdepodobne až známy taliansky astronóm Giovanni Domenico Cassini, ktorý v roku 1683 zmienil teóriu o rozptyle slnečného svetla na časticiach prachu. 

Celooblohová mozaika z ostrova Rarotonga v Pacifiku
Zobraziť galériu (4)
Celooblohová mozaika z ostrova Rarotonga v Pacifiku  (Zdroj: Petr Horálek)

Čoraz väčší výskyt škodlivého svetelného smogu v mestách však spôsobuje postupné zneviditeľnenie javu z mnohých miest na celom svete. "Svetlo je, bohužiaľ, približne 70-krát slabšie než obloha v prežiarených veľkomestách, a preto je nutné na pozorovanie zvieratníkového svetla nájsť pozorovacie miesto, kde neruší svetelný smog či prípadná hmla," radí Horálek. Na Slovensku sú takýmito oblasťami hory, ako napríklad Nízke Tatry, Veľká a Malá Fatra, ale i Muránska planina alebo Poloniny. Za ideálnych podmienok je možné uvidieť nielen zodiakálne svetlo, ale ešte slabší zodiakálny most spájajúci východné a západné zodiakálne kužely. Najlepšie sa úkaz bude dať pozorovať do 15. marca, potom už začne Mesiac opäť rušiť svojím svitom. Na oblohe v tomto období budeme môcť nájsť aj planétu Mars, ktorá sa nachádza v blízkosti očami viditeľnej hviezdokopy Plejády v súhvezdí Býka. Zvieratníkové svetlo bude možné, i keď už nie tak výrazne, sledovať aj prvé dva aprílové týždne. 

Viac o téme: Astronomický úkazZvieratníkové svetlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu