Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Planéta zažila kvôli pandémii najtichší rok: Slová seizmológov ohromujú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÜRICH - Zem zažila kvôli pandémii covidu-19 najtichší rok za ostatných najmenej dvadsať rokov. Zistili to seizmológovia vedení odborníkmi z Univerzity ETH vo švajčiarskom Zürichu. Podľa ich merania sa vlani v súvislosti s karanténami po celom svete podstatne znížila miera ľudskej aktivity a s ňou súvisiaci hluk. V niektorých obdobiach sa takzvaný ambientný hluk spôsobený dopravou či činnosťou tovární znížil až o polovicu, napísala agentúra Reuters.

Na štúdii sa podieľalo 33 vedcov, ktorí namerali nižšiu hlučnosť v 185 z 286 seizmologických staníc. Pokles bol citeľný hlavne v mestách, kde sa počas karantén menej cestovalo, na minime bola letecká doprava a mnohé továrne boli zavreté. Pri uzáverách boli mestá ešte tichšie než počas Vianoc, ktoré tradične patria k najtichším obdobiam v roku. "Týždne počas karantény boli najtichšie v našich záznamoch. Vzhľadom na to, že hluk spôsobovaný človekom sa neustále zvyšuje, to zrejme bolo najtichšie obdobie za veľmi dlhý čas," uviedol seizmológ John Clifton. 

KORONAVÍRUS Planéta zažila kvôli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Victor R. Caivano)

O jednoznačje súvislosti karantén a zníženej hlučnosti vypovedá aj to, že experti dokázali vyspotovať "vlnu ticha" prebiehajúcej v jednotlivých krajinách od Číny cez Taliansko až po USA podľa toho, ako sa postupne s rozširovaním nákazy uzatvárali. 

Američania Colleen a Marvin
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alessandra Tarantino)

Tichšie prostredie podľa vedcov prispelo k tomu, že ich prístroje dokázali zaznamenať i veľmi slabé zemetrasenia, ktoré inokedy kvôli hlučnosti zmerať nemožno. Podľa seizmológa Fredericka Massina to môže prispieť k presnejším predpovediam ohľadom budúcich väčších zemetrasení. "Bola to nevídaná príležitosť. Za bežných okolností by sme taký experiment vykonať nemohli," vyhlásil Massin. 

Viac o téme: KaranténaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu