Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pandémia koronavírusu obrátila pozornosť na doteraz ignorovaný FENOMÉN: Zvyšuje riziko smrti!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Koronavírus upútal pozornosť na čuch, často opomínaný zmysel. Strata či narušenie jeho funkcií nie sú ničím vzácnym. Pred nástupom pandémie covidu-19, pri ktorej je strata čuchu a chuti jedným z príznakov nákazy, sa odhadovalo, že jeden človek z dvadsiatich zažije niekedy v živote stratu čuchu. Dôvody? Chronická sinusitída (zápal vedľajších dutín nosových), vírusové ochorenie, poranenie lebky, polypy či nádory, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Čuch je jedným z našich piatich zmyslov, ale často je považovaný za podradný. Máme okuliare, ktoré napraví zlý zrak, naslúchadlá, aby sme dobre počuili, ale nemáme nič, čo by obnovilo čuch. Pandémia koronavírusu zvýraznila význam nášho piateho zmyslu, na ktorý sa často zabúda. Mnohí ľudia zažili pocit, že necítili vône či chute, či už dočasne kvôli chorobe alebo celý život. Anosmia znamená úplnú stratu čuchu, hyposmia čiastočnú. Väčšina ľudí s anosmiou môže cítiť slanú,sladkú, kyslú a horkú chuť, ale nedokáže rozlíšiť špecifické chute. Schopnosť rozlišovať chute závisí totiž od čuchu, nie od chuťových pohárikov na jazyku. Preto si ten, ktorý trpí anosmiou, často sťažuje na to, že stratil chuť a nemôže mať pôžitok z jedla. U starých ľudí je znížené množstvo čuchových receptorov. Schopnosť cítiť chuť sa začína meniť okolo šesťdesiateho roku života a zároveň s tým aj čuch. S postupom veku sa tiež zvyšuje prah citlivosti na sladké a slané. Seniori preto používajú viac soli a cukru. 

Pandémia koronavírusu obrátila pozornosť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

FOTO Starenka (107) sa vyliečila z covidu-19! Celý čas pociťovala len jediný PRÍZNAK

Neschopnosť cítiť vône narušuje náš bežný život. Pacienti nie sú schopní ucítiť možný únik plynu alebo zistiť, že je nejaké jedlo pokazené. Čuch nielen môže zachrániť život, ale tiež ho môže skvalitniť tým, že umožňuje zachovať si pôžitok z jedla, tešiť sa z okolia a zintenzívniť spomienku. Ak cítime parfum, môžeme si spomenúť na milovanú osobu, ale to nedokáže ten, kto nemá piaty zmysel. Niektoré štúdie realizované v USA a v Škandinávii ukazujú, že nefunkčnosť čuchu zvyšuje riziko smrti, nezávisle na demencii. "Náš výskum ukázal, že anosmia spôsobovala fyzické problémy. Niektorí účastníci vysvetľovali, že kvôli menšej radosti z jedla majú menší apetít a v dôsledku toho chudnú. Obmedzená schopnosť cítiť chuť viedla niektorých zas k tomu, že jedli pokrmy s nízkou výživovou hodnotou, obzvlášť tie, ktoré boli bohaté na tuky, soľ a cukor," uvádza profesor rinológie a olfaktológie (náuky o nosových ochoreniach a čuchu) na Východoanglickej univerzite Carl Phipott. 

Pandémia koronavírusu obrátila pozornosť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Negatívne emotívne aspekty prežívané tým, kto trpí anosmiou, zahŕňajú rozpaky, smútok, depresie, znepokojenie. Dobrovoľníci vo výskume uvádzali každodenné znepokojenie, pokiaľ ide o osobnú hygienu (neboli schopní zistiť, či zapáchajú), stratu intimity a narušenie vzťahov s okolím. Niektorí účastníci sa zmieňovali o tom, že nepociťujú radosť pri príležitostiach, ktoré by mali byť ich zdrojom. Nehovoriac o neschopnosti spájať vône a šťastné spomienky, ktoré pokusné osoby označili za veľmi frustrujúce. Mnohé zážitky tak nemôžu byť naplno prežité. Anosmia väčšinou nevzbudzuje empatiu a ten, kto ňou netrpí, ju príliš nechápe. Epidémia covidu hádam zamerala pozornosť na piaty zmysel, ale, bohužiaľ, ani dnes neexistuje špecifická liečba, ktorá by ju dokázala vyliečiť. 

Viac o téme: ČuchKoronavírusCOVID-19Strata čuchuAnosmia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu