Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Vedkyňa otvorila krabičku a zostala v nemom úžase: Objavila starú archeologickú záhadu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Twitter/University of Aberdeen)

ABERDEEN - Koncom minulého roka kurátorka Abeer Eladanyová prezerala predmety v zbierkach múzeí na Univerzite v Aberdeene, keď narazila na predmet, ktorý do zbierky nezapadal. Spočiatku si vôbec neuvedomila, že ide o mimoriadne vzácny artefakt. Zdá sa, že tento objav vyvolá nový záujem o relikvie z Veľkej pyramídy v Gíze.

Eladanyová, ktorá je pôvodom z Egypta, strávila desaťročie prácou v Egyptskom múzeu v Káhire. Pri prezeraní predmetov v zbierkach múzeí na Univerzite v Aberdeene si všimla niečo netypické. Išlo o niekdajšiu vlajku krajiny na cigaretovej krabičke. Otvorila ju a vo vnútri našla malé kúsky dreva. Keď to celé skontrolovala pomocou múzejných záznamov, uvedomila si, že narazila na stratený artefakt z Veľkej pyramídy v Gíze. Práve tento predmet je stredobodom pretrvávajúcej archeologickej záhady. 

Pri Skalici prerušil stavbu rodinných domov ohromujúci objav

Predstavitelia univerzity uviedli, že z okolia Veľkej pyramídy sa doposiaľ podarilo získať len tri predmety, takzvané Dixonove pamiatky. Dva z nich - lopta a hák - sú teraz umiestnené v Britskom múzeu. Tretí objekt, fragmenty patriace k oveľa väčšiemu kusu cédrového dreva, však chýbali viac ako 70 rokov. "Keď som sa pozrela do našich egyptských záznamov, okamžite som vedela, o čo ide. Priam to bilo do očí, ale v nesprávnej zbierke," vyhlásila Eladenyová. Ako archeologičke pracujúcej v Egypte jej nikdy nenapadlo, že takýto vzácny predmet nájde práve v  severovýchodnom Škótsku. 

VIDEO Vedkyňa otvorila krabičku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Veľká pyramída v Gíze je vysoká 139 metrov a bola postavená pred zhruba 4500 rokmi. V jej vnútri sa nachádzajú úzke stiesnené tunely, cez ktoré sa človek dostane len veľmi ťažko. V 18. a 19. storočí sa archeológovia pokúšali dostať do vnútorných komôr. Aby sa zabránilo ďalšiemu poškodeniu starodávnych štruktúr, súčasní vedci teraz na preskúmanie pyramídy používajú robotov a diaľkové kamery. Doposiaľ majú prístup len do troch známych komôr. 

Pohľad na pyramídu v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Relikvie boli prvýkrát objavené v roku 1872 vo vnútri Kráľovninej komory Waynmanom Dixonom. Asistoval mu jeho priateľ James Grant, absolvent Univerzity v Aberdeene. O tomto objave relikvií sa v tom čase všeobecne vedelo. Podľa univerzity vzal Dixon loptu a hák a Grant zase kus dreva. Po Grantovej smrti v roku 1895 boli jeho zbierky odovzdané univerzite. Jeho dcéra v roku 1946 darovala aj neškodne vyzerajúci kúsok cédrového dreva. Ale pretože kúsok nebol nikdy správne klasifikovaný, zostal nepovšimnutý celé desaťročia aj napriek rozsiahlemu hľadaniu, až kým ho Abeer náhodou neobjavila v zbierke z Ázie. "Zbierky univerzity sú rozsiahle, obsahujú stovky tisíc predmetov, takže nájsť chýbajúci kúsok dreva bolo ako nájsť ihlu v kope sena," poznamenala. 

Existujú rôzne teórie o účele a pôvode dreva. Niektorí archeológovia si myslia, že je to súčasť väčšieho meracieho nástroja. Dúfajú, že vďaka nemu zistia, ako boli konštruované pyramídy. Proces rádiokarbónového datovania odhalil, že fragmenty pochádzajú z obdobia okolo rokov 3341-3094 pred naším letopočtom, teda storočia pred postavením Veľkej pyramídy. Väčší kus dreva, z ktorého fragment pochádza, experti pomocou robotickej kamery naposledy videli v roku 1993. Momentálne je nedostupný.

Viac o téme: ŠkótskoArcheologický objavPyramída v GízeKus dreva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu