Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS V Singapure zaznamenali fenomén u bábätka, ktoré sa narodilo tento mesiac

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SINGAPUR - Vedci a lekári v Singapure skúmajú prípad dieťaťa, ktoré sa v novembri narodilo s protilátkami na COVID-19, ale nemalo pozitívny test na koronavírus. Ich cieľom je pochopiť vplyv tohto ochorenia na tehotné ženy a ich deti. Skúmanie má objasniť, či je možné, aby sa plod nakazil od matky vírusom či dostal od nej protilátky.

Záujem singapurských lekárov vyvolal prípad ženy, ktorá sa v prvých mesiacoch tehotenstva nakazila koronavírusom. Tento mesiac porodila dieťa, ktoré malo v krvi protilátky na COVID-19, ale infikované koronavírusom nebolo. Podobné prípady boli zaznamenané aj v Číne. "Stále nie je objasnené, či prítomnosť protilátok poskytuje novorodencovi nejakú mieru ochranu pred covidom-19 a ani to, ako dlho táto ochrana trvá," uviedol primár gynekológie v detskej nemocnici v Singapure Tan Hak Koon. Lekársky výskum sa plánuje zamerať aj na dôsledky ochorenia COVID-19 na tehotné ženy a deti pred a po pôrode. 

KORONAVÍRUS V Singapure zaznamenali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa uznávaného singapurského infektológa Paula Tambyahu je ale možné, že deti istú ochranu proti koronavírusu majú. Vo svete sa totiž vyskytlo len veľmi málo prípadov nákazy medzi bábätkami narodenými matkám, ktoré prekonali infekciu. To by napovedalo, že by mohli byť chránené nejakým spôsobom materskými protilátkami. 

Vedci majú vynikajúce správy: Zistili, ako dlho trvá imunita po vyliečení z COVIDU

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) gravidným ženám hrozí vyššie riziko, že ochorenie COVID-19 u nich bude mať závažný priebeh. Nie je však jasné, či matky môžu dieťa pred či po pôrode infikovať koronavírusom alebo mu "odovzdať" protilátky. 

Viac o téme: ProtilátkyTehotenstvo KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu