Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO V tundre na Sibíri náhodou objavili obrí kráter: Znepokojení vedci, hrozia ekologické katastrofy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Youtube/Вести Ямал)

JAMAL - Obrovský kráter náhodne nakrútený miestnou televíziou na ruskom polostrove Jamal upútal pozornosť geológov z moskovského Inštitútu vedy a techniky Skoltech a Ruského inštitútu pre výskum ropy a zemného plynu, ktorí vyslali do oblasti výskumný tím. V sibírskej tundre ani zďaleka nejde o ojedinelý jav, no tento prípad vedcov z jedného dôvodu uchvátil.

FOTO Vedci varujú pred veľkou hrozbou: Na Sibíri je Brána do pekla a neustále sa zväčšuje!

Štáb televíznej spoločnosti Vesti Yamal náhodou zachytil na polostrove Jamal masívny kráter spôsobený výbuchom metánu. V tejto lokalite bol podobný jav spozorovaný po prvý raz v roku 2016 a vedci ho vtedy pomenovali Pingo, hydrolakolit alebo bulgunnyakhs. Odvtedy ich na polostrove vzniklo šestnásť. Ten najnovší však vedcov ohromil. "To, čo sme dnes videli, je zarážajúce svojou veľkosťou a veľkoleposťou. Len obrovské prírodné sily dokážu vytvárať takéto objekty," okomentoval 50 metrov hlboký kráter člen výskumného tímu Jevgenij Čuvilin z Inštitútu vedy a techniky Skoltech.

VIDEO V tundre na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Вести Ямал)

Zo všetkých kráterov v lokalite, ktoré vznikajú roztápaním permafrostu a s tým spojeným uvoľňovaním metánu, je zároveň tento najnovší útvar považovaný za najpôsobivejší. "Tento objekt je jedinečný. Prináša veľa ďalších vedeckých informácií, ktoré však zatiaľ nie sú vedecky podložené. Musíme všetko najskôr analyzovať a vytvoriť trojrozmerné modely," uviedol profesor Vasilij Bogojavlenskij, ktorý je z celej situácie značne znepokojený. 

VIDEO V tundre na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Вести Ямал)

Útvary vznikajúce kombináciou metánu hromadiaceho sa pod ľadovou vrstvou, ktoré sú vďaka vysokému tlaku schopné narušiť povrchovú štruktúru Zeme do hĺbky päť až desať metrov, môžu totiž spôsobiť ekologické katastrofy. Krátery sa tvoria v blízkosti plynovodov, sídiel výrobných spoločností či obytných oblastí. Zo satelitných údajov vyplýva, že ich počet narastá a niektoré z nich len tesne míňajú plynové potrubia.

Viac o téme: KráterSibír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu