Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Famózny objav v Mexiku: Odhalila ho nová technológia cez koruny stromov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MEXIKO - Archeológovia odhalili na juhu Mexika pozostatky monumentálneho komplexu, ktorý považujú za najväčšiu a najstaršiu dosiaľ nájdenú stavbu mayskej civilizácie. Informoval o tom časopis Nature. K objavu dopomohla technológia Lidar, ktorá je v archeológii využívaná čoraz viac.

Komplex, ktorý slúžil zrejme na spoločné rituálne obrady, bol podľa vedcov postavený medzi rokmi 1000 až 800 pred naším letopočtom na 1,4 kilometra dlhom a 400 metrov širokom území. "Táto oblasť je pritom obývaná, nie je to žiadna džungľa, ale doteraz to miesto nikto neodhalil, pretože je príliš rozľahlé a ploché," vyhlásil Takeši Inomata z Arizonskej univerzity, ktorý sa na objave podieľal. 

Odhaliť komplex Aguada Fénix sa podarilo vďaka technológii Lidar (Light Detection and Ranging). "Z lietadla sme vysielali laserové paprsky, ktoré prenikali cez koruny stromov. Ich odraz nám umožnil objekt trojrozmerne zmerať," vysvetlil Inomata, ktorého tím pri pozemnom skúmaní našiel aj množstvo predmetov, ktoré vtedajšia civilizácia používala na náboženské, praktické i dekoratívne účely. Bol medzi hlinené nádoby či kamene brúsené do tvaru zvierat. 

FOTO Famózny objav v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa riaditeľky mexického inštitútu Adriany Velézquezovej ide o dôležitý objav, ktorý pomôže objasniť fungovanie dávnej mayskej civilizácie. "Výskum sa len začal, ale verím, že prinesie dôležité informácie o politickej organizácii Mayov, ich vnímaní sveta aj o ich vzťahu k Olmékom (ďalšia predkolumbijská civilizácia Strednej Ameriky, pozn.red.)."

Dávni predkovia dnešných Mayov, ktorí žijú na juhu Mexika v oblasti Yucatánu a časti Guatemaly, Salvadoru, Hondarusu a Belize, vybudovali vyspelú civilizáciu, ktorá najväčší rozkvet zažívala zhruba v rokoch 250 až 900. Preslávili sa stavou pyramíd, úspechmi v astronómii či v matematike. Používali písmo, ktoré doteraz nepodarilo úplne rozlúštiť. Olmékovia obývali územie dnešných juhoamerických štátov Veracruz a Tabasco, vyznávali kult jaguára, poznali kalendár a tiež používali hieroglyfy. Vytesávali obrie kammené hlavy veľké zhruba tri metre, ktoré vážili šesť ton. Až koncom 30. rokov 20. storočia americký archeológ Matthew Stirling vyhlásil, že olmécka civilizácia bola staršia než mayská, čo neskôr potvrdila rádiokarbónová metóda. 

Viac o téme: MexikoMayoviaArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu