Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci skúmali ZÁHADNÚ fosíliu z Antarktídy: Ich zistenia sú ohromné!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SANTIAGO - Vedci z Čile podrobili desaťročnému výskumu fosíliu vajca veľkého ako futbalová lopta. Nález je starý približne 66 miliónov rokov, objavený bol v Antarktíde a vedecký tím ho po jeho dôkladnej štúdii priradil k starovekému jašterovi. Výnimočnosť nálezu spočíva v tom, že ide vôbec o prvý objav tohto druhu na tomto kontinente, ktorý zároveň zmenil teóriu o rozmnožovaní pravekých plazov. 

Len nedávno vydali čilskí vedci svoju správu týkajúcu sa výskumu najväčšej fosílie vajca nájdeného v Antarktíde pred desiatimi rokmi. V časopise Nature charakterizujú nález ako "vyfúknutý s rozmermi ako 28 x 18 centimetrov" a prirovnávajú ho k futbalovej lopte.

Odporúčame: Unikátny archeologický objav: VIDEO Neuveríte, ako jednoducho odkryli mesto z čias antického Ríma

Zhodli sa na tom, že patrí starovekému jašterovi z rodu Mosasaurus. Jeho vek odhadujú na 66 miliónov rokov, čiže ho radia do éry Mezozoikum a obdobia Kriedy. „Patrí zvieraťu, ktoré je veľké ako dinosaurus, ale je odlišné od vajec dinosaurov,“ uviedol autor štúdie Lucas Legendre, ktorý v súčasnosti pôsobí na univerzite v Texase. „Najviac pripomína vajce jašteríc a hadov, je však obrovské.“

Vedci skúmali ZÁHADNÚ fosíliu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Reprofoto/BBC News)

Nájdená fosília tak zmenila názor na rozmnožovanie pravekých jašterov, pretože ešte donedávna vedci vychádzali z teórie, že tieto živočíchy nekládli vajíčka. Nález bol už predstavený verejnosti pod názvom Antarcticoolithus bradyi.

Vzácny exemplár tvorí súčasť Národného prírodovedného múzea v Santiagu de Chile. Členom vedeckého tímu sa podarilo pomocou mikroskopu preniknúť cez viac vrstiev membrány a zistili, že malo tenkú škrupinu, a preto ho priradili k podobným nálezom patriacim pravekým jaštericiam a hadom. Zároveň jeho veľkosť prirovnali k vajciam vyhynutých vtákov z rodu Aepyornis (sloní vták), ktoré kedysi žili na území dnešného Madagaskaru. Tím potom zhromaždil údaje o 259 plazoch a nález porovnali s veľkosťou ich tela. Takto potvrdili, že zviera, ku ktorému patrí, meralo viac ako 6 metrov bez chvosta, čiže mohlo ísť  práve o Mosasaurusa.

V prospech tejto teórie prispel aj fakt, že k objavu došlo v oblasti, kde sa nachádzali fosílie dospelých jedincov a mláďat z tohto druhu. Vedci si preto myslia, že toto miesto mohlo byť kedysi pokojnou zátokou, kde si tieto živočíchy vytvorili akúsi "škôlku". Stále však nie je jasné, ako sa mláďatá vyliahli. Možnou alternatívou je, že matka vyliahla vajíčko na otvorenej vode ako morské hady. Mohla však aj vyhĺbiť jamu ako morská korytnačka a naklásť vajíčka do nej.  
 

Viac o téme: VajceFosíliaAntarktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu