Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci potvrdili zákernosť koronavírusu: V tomto je mimoriadne nebezpečný

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Anupam Nath)

LONDÝN - Vírus SARS-CoV-2 môže infikovaný človek preniesť na iného ešte predtým, než sa u neho prejavia prvé príznaky ochorenia COVID-19. Potvrdili to nemeckí vedci v štúdii, ktorú zverejnil odborný časopis The Lancet Infectious Diseases. Podľa expertov to znamená komplikáciu v snahe pandémiu utlmiť.

Virológ sa nakazil koronavírusom, aj keď sa chránil: Zabudol však na jednu dôležitú VEC

Vedci podrobne skúmali prvé prípady výskytu koronavírusu v Nemecku pred štyrmi mesiacmi v skupine infikovaných z bavorskej firmy na výrobu autodielov Webasto. Vírus tam zavliekla ich čínska kolegyňa počas služobnej cesty. Vedecký tím na čele s Merle Böhmerovou z bavorského zdravotného úradu, Udo Buchholz z Inštitútu Roberta Kocha a Victor Corman z berlínskej nemocnice Charité zistili, že najmenej jednu zo šestnástich skúmaných osôb nakazil infikovaný človek ešte v čase, kedy sa u neho neprejavovali žiadne symptómy. To možno platí pre ďalších päť prípadov. 

Zdravotník v Iráne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohammad Ghadamali, File)

V najmenej štyroch prípadoch nakazil jeden infikovaný ostatných v deň, kedy sa príznaky práve začali prejavovať. Do tohto časového obdobia možno spadá ďalších päť prípadov, napísali autori štúdie. To, že nákazlivosť koronavírusu je vysoká už pred výskytom prvých príznakov alebo krátko po tom, znamená podľa odborníkov obrovskú výzvu, pokiaľ ide o opatrenie proti pandémii. "Globálne zastavenie COVIDU-19 možno bude obtiažne dosiahnuteľné," súdia. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu