Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Švédsko zaznamenalo za sedem dní najviac obetí COVID-19 v Európe na počet obyvateľov

Švédsko počas pandémie.
Švédsko počas pandémie. (Zdroj: TASR/Janerik Henriksson / TT via AP)

ŠTOKHOLM - Švédsko, ktoré zvolilo v boji proti pandémii nového koronavírusu liberálnejšiu stratégiu ako ostatné európske štáty, zaznamenalo za uplynulých sedem dní najviac úmrtí na ochorenie COVID-19 v prepočte na jedného obyvateľa. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje zverejnené na webovej stránke Ourworldinsata.org.

Zatiaľ čo počet úmrtí v krajine klesá, Švédsko evidovalo počas siedmich dní (12.-19. mája) v priemere 6,25 úmrtia na milión obyvateľov za deň - najviac v Európe. Za Švédskom nasledovala Británia s 5,75 úmrtiami na milión obyvateľov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V doterajšom priebehu pandémie má Švédsko stále menej úmrtí na obyvateľa ako Spojené kráľovstvo, Španielsko, Taliansko, Belgicko a Francúzsko, ktoré zaviedli prísne karanténne opatrenia. Na druhej strane však Švédsko registruje omnoho vyšší počet úmrtí než susedné krajiny Dánsko, Nórsko a Fínsko.

Školy, reštaurácie a podniky zostali vo Švédsku počas pandémie otvorené. Švédsky model boja proti koronavírusovej kríze založený do veľkej miery na dobrovoľných opatreniach, spoločenskom odstupe a dodržiavaní základnej hygieny, sa stretol na jednej strane s kritikou, že ide o nebezpečný experiment s ľudskými životmi. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ho však označila za model do budúcnosti.

Viac o téme: PandémiaŠvédskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu