Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Narodili ste sa v tomto roku? Potom vám hrozí oveľa vyššie riziko niektorých druhov rakoviny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka u starších dospelých za posledné desaťročia klesol, no stúpol u mladých ľudí. Vedci zaznamenávajú prudký nárast tohto typu rakoviny u dvadsiatnikov a tridsiatnikov. Špeciálne by mali byť podľa nich obozretní ľudia narodení v roku 1990.

Vo svete sa objavuje nový trend, ktorý však v žiadnom prípade nie je veselý. Rakovina hrubého čreva a konečníka sa odjakživa považovala za rakovinu, ktorá postihuje najmä starších ľudí. Už to ale neplatí; vedci totiž zistili, že ohrození sú práve mladí ľudia vo veku od 20 do 30 rokov.

Zistenia Americkej spoločnosti pre rakovinu sú alarmujúce. Jej výskum ukázal, že u ľudí, ktorí sú narodení do roku 1950, za posledné roky klesá riziko výskytu kolorektálnej rakoviny. Ohrozenou skupinou sa, naopak, stávajú ľudia narodení po roku 1950 a experti netušia prečo. Rakovina hrubého čreva a konečníka sa vyvíja oveľa rýchlejšie v porovnaní s inými druhmi. Organizácia odhaduje, že v USA bude diagnostikovaných asi 13 500 nových pacientov mladších ako 50 rokov. 

Narodili ste sa v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Ľudia narodení v roku 1990, rovnako ako môj syn, majú dvojnásobne zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva a štvornásobne zvýšené riziko rakoviny konečníka," uviedla epidemiologička Rebecca Siegelová. Tiež varuje, že mladá generácia si toto riziko ponesie až do staroby.

Vedci varujú pred konzumáciou týchto potravín: POZOR, zvyšujú riziko rakoviny prsníka!

Znepokojivý trend potvrdil aj profesor chirurgie Thomas Weber. "O týchto dramatických prírastkoch niet pochýb," vyhlásil s tým, že počet nových kolorektálnych karcinómov u ľudí mladších ako 50 rokov každý rok prekračuje celkový počet nových prípadov menej častých druhov rakoviny, ako napríklad Hodgkinov lymfóm.

Viac o téme: Rakovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu