Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Našiel sa list pre Ježiška z roku 1895! Toto v ňom písalo malé dievčatko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Tradícia písania listov so zoznamom želaní pre Ježiška či Santu Klausa je veľmi dlhá a podľa odborníkov siaha najmenej do 19. storočia. Pri bádaní v britských archívoch sa totiž podarilo nájsť správu o jednom takomto liste, ktorý odoslalo jedno dievčatko v roku 1895, napísal server The Telegraph. Priala si vtedy krabičku s farbami a pod stromčekom ju potom skutočne našla.

Bádateľ Ashley March, ktorý práve pripravuje štúdiu o histórii listov s vianočnými želaniami, našiel doklad o písaní z roku 1895 v regionálnych novinách Grantham Journal z roku 1896. Novinár vtedy zaznamenal jeden rok starý príbeh o dievčatku, ktoré do poštovej schránky hodilo list adresovaný Ježiškovi a vtipne podotkol, že "poštoví úradníci dokážu komunikovať i s tak mýtickými postavami ako je Ježiško". 

Našiel sa list pre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nullepartetjamais.blogspot.com)

"Ježiško, prosím, pošli mi k Vianociam škatuľku s farbami," stálo vtedy v liste, ktorý dievčatko poslalo na Severný pól. Pošta vraj vtedy splnila svoju úlohu, našla adresáta a dôverčivá pisateľka potom skutočne dostala svoje farbičky, uvádza sa v článku, ktorý March objavil v archívoch Britskej knižnice. 

FOTO Absurdný zoznam vianočných darčekov, ktoré chce dievčatko (10) pod stromček, sa stal hitom

"Ashleyho objav je naozaj fascinujúci, pretože ide o veľmi zaujímavý pohľad do poštovej histórie. U nás v poštovom múzeu nevieme o žiadnom staršom doklade toho, že by britské deti písali Santa Klausovi," uviedol riaditeľ múzejných zbierok spomínanej inštitúcie Chris Taft.

Viac o téme: PoštaListJežiškoSanta Klaus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu