Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci panikária: Nová štúdia o Antarktíde ich vystrašila, topí sa zdola!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

WOOSTER - Časopis Science Advances priniesol znepokojivé výsledky výskumu z oblasti Antarktídy, ktorý tam vykonal tím glaciológov. Definitívne sa tak potvrdili zistenia štúdie z roku 2016, ktorá vtedy naznačila, že podzemné teplé prúdy sú jedným z faktorov podporujúcich topenie ľadových políc. Odborníci preto navrhujú, aby sa podobné výskumy opakovali častejšie.

Existencia ľadových políc, ktoré zadržiavajú mohutnú ľadovú vrstvu a tvoria prirodzenú bariéru pred prenikaním krýh do oceánov, je podľa posledného výskumu vážne ohrozená. Okrem otepľovania prichádzajúceho z atmosféry ich totiž doslova nahlodáva voda zo zohriatych oceánov. "Teplá voda vystúpi na hladinu oceánov a potom útočí na spodnú stranu ľadových políc a ničí ich v tých najtenších a najzraniteľnejších miestach. Asi tri štvrtiny Antarktídy sú obklopené plávajúcimi ľadovými policami, ktoré sú ohrozené," vysvetlila glaciologička Karen Alleyová z College of Wooster v Ohiu. 

Vedci si nad Antarktídou všimli nezvyčajnú anomáliu: Prekonala všetky doterajšie rekordy

Efekt "obrátených riek" bol odpozorovaný už v roku 2016. Vedci vtedy hovorili o kanáloch, ktoré spôsobujú štiepenie ľadu. "Dospeli sme k záveru, že bazálne kanály sa môžu tvoriť rýchlo v dôsledku prenikania teplej oceánskej vody. To môže štrukturálne oslabiť ľadové police a spôsobiť ich topenie," tvrdili  pred tromi rokmi autori vtedajšieho výskumu, ktorý tiež viedla Alleyová. Okolnosti vzniku bazálnych kanálov však v tom čase neboli odhalené.

Vedci panikária: Nová štúdia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Počas posledného výskumu vedci pozorovali, ako teplá voda z oceánu stúpa nad tú chladnejšiu a má negatívny vplyv najmä na slabšie oblasti ľadových útesov. A práve tomuto javu definitívne pripísali vznik bazálnych kanálov. "Vidíme, ako teplá voda vyrezáva kanály do spodných častí políc a narúša ich celistvosť. Je to tak, ako keď urobíte ryhu do sklenej poličky v jej najtenšom bode. Nemusí sa rozlomiť hneď, ale časom sa to určite stane," uviedol glaciológ Ted Scambos z Univerzity v Colorade. Vedecký tím v záverečnej správe ďalej informoval, že v danej situácii je potrebné, aby boli v tomto smere vykonané aj ďalšie štúdie.

Viac o téme: AntarktídaOtepľovanieTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu