Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Švajčiarske ľadovce sa za posledných päť rokov zmenšili o desatinu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Švajčiarske ľadovce prišli v posledných piatich rokoch o desať percent svojho objemu, upozornila minulý utorok švajčiarska akadémia prírodných vied. Autori novej štúdie monitorovali dvadsať alpských ľadovcov a namerané hodnoty nemajú v posledných sto rokoch obdobu.

Intenzita topenia dosiahla v posledných rokoch kvôli niekoľkým vlnám horúčav "rekordnú úroveň", uvádzajú švajčiarskí experti na kryosféru. Pritom tomu predchádzala zima bohatá na snehové zrážky a veľmi studený mesiac január. Opakoval sa však scenár z predchádzajúceho roka a ani nadpriemerná jarná vrstva snehu nedokázala kompenzovať mimoriadne teplé letné mesiace.

Počas dvoch sparných týždňov na konci júna a júla sa zo švajčiarskych ľadovcov roztopili masy snehu a ľadu zodpovedajúce národnej ročnej spotrebe pitnej vody v alpskej konfederácii. Topenie pokračovalo až do začiatku minulého mesiaca, za posledných dvanásť mesiacov tak švajčiarske ľadovce prišli približne o dve percentá objemu. V súčte posledných piatich rokov presiahol úbytok desať percent a bol teda najvýraznejší za viac ako sto rokov týchto meraní. 

Švajčiarske ľadovce sa za
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa minuloročných údajov akadémie vied vo švajčiarskych Alpách leží približne 1500 ľadovcov. Vysoká škola technická v Zürichu nedávno uviedla, že alpským ľadovcom hrozí do konca storočia viac ako 90-percentný úbytok objemu, ak nedôjde k obmedzeniu emisií skleníkových plynov, ktoré stoja za otepľovaním svetovej klímy. Vo Švajčiarsku sa podľa vedcov od roku 1850 úplne roztopilo viac ako 500 ľadovcov.

Viac o téme: ĽadovceŠvajčiarskoAlpySkleníkové plyny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu