Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci si nad Antarktídou všimli nezvyčajnú anomáliu: Prekonala všetky doterajšie rekordy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MELBOURNE - Za posledných pár mesiacov teploty v hornej vrstve atmosféry nad Antarktídou vzrástli až na tridsať stupňov Celzia. Ide o jeden z najdramatickejších meteorologických fenoménov náhleho otepľovania. Vedecký tím tvrdí, že vysoké teploty môžu zapríčiniť rovnaké oteplenie v Austrálii.

Vedci z Austrálskeho úradu pre meteorológiu (BOM) si tento jav prvýkrát všimli posledný augustový týždeň. V nasledujúcich týždňoch teplota v stratosfére neustále rástla, vyšplhala sa až na neuveriteľných tridsať stupňov Celzia. Nové klimatické modely upozorňujú, že prudké otepľovanie nad najchladnejším svetadielom môže ovplyvniť vývoj teplôt aj v Austrálii. "Naša štúdia je významná, pretože je prvá svojho druhu. Identifikuje a klasifikuje priame spojenie medzi antarktickým polárnym vírom na jar a austrálskymi teplotnými extrémami od konca jari až do leta," uviedol Ghyslaine Boshat, environmentálny výskumný pracovník z Monash University. 

Vedci si nad Antarktídou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Táto udalosť je úzko spojená s narušením alebo rozpadnutím polárneho víru nad Antarktídou. Vírom sa myslí rozsiahla nízkotlaková zóna, ktorá sa špirálovito točí okolo južného pólu v smere hodinových ručičiek. 

Vedci skúmali sneh v Antarktíde: OBJAV, ktorý nepochádza z tohto sveta!

Počas typického zimného obdobia je citeľný teplotný rozdiel medzi zamrznutou polárnou časťou a nie príliš chladným Južným oceánom. To vedie ku vzniku silných vetrov Južným pólom, ktoré vytvárajú vír. S príchodom jari sa slnko posúva na juh a otepľovanie mierni tieto vetry. Niekedy sa táto zmena udeje príliš náhle a prudko. Ak sa tak stane, výboje vzduchu z nižšej atmosféry tlačia do stratosféry, čo oslabuje polárny vír alebo mení smer prúdenia. Výsledkom je prudký nárast teplôt v hornej atmosfére. Nie je isté, ako často dochádza k tomuto javu. Naposledy vedci zaznamenali náhle stratosférické otepľovanie v roku 2002.

Viac o téme: OteplenieAntarktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu