Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pacient (60) začal počas operácie horieť! Neuveriteľný reťazec okolností, ako v Nezvratnom osude

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MELBOURNE - Každá operácia so sebou prináša riziká, no s tým, že počas nej začne horieť pacient, asi lekári nerátajú často. Presne to sa ale stalo istému Austrálčanovi počas akútnej operácie srdca, keď mu takmer zhorel hrudník.

Operácia v austrálskom meste Melbourne mala takmer tragický koniec, keď počas nej začal horieť pacient. Lekári v jeho prípade použili na uspanie kombináciu inhalačnej a intravenóznej anestézie, aby napravili malú trhlinu na mužovej aorte. Veľkú komplikáciu však predstavovala jeho predchádzajúca operácia pľúc. Pacient mal totiž zväčšenú ich pravú stranu a spolu s ňou buly (cysty vyplnené vzduchom, pozn. red.) v pľúcach.

Pacient (60) začal počas
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Práve táto časť sa počas zákroku prilepila k hrudnej kosti a chirurgom zabránila v práci. Potrebovali túto bublinovitú dutinu prasknúť, aby sa dostali k srdcu. Napriek ich najväčšej snahe prepichli jednu z búl a vzduch začal unikať z pľúc von. Okamžite zvýšili prísun inhalačnej anestézie s obsahom sevofluránu, ktorá však mužovi ihneď vyfučala von z diery v pľúcach. Sevoflurán sa ale zmiešal s vysoko oxidujúcim kyslíkom. Aby toho nebolo málo, táto zmes zreagovala s elektroauterizačným zariadením, teda chirurgickým nástrojom, ktorý využíva teplo na utesnenie rán. Iskra z nástroja dopadla na suchý chirurgický plášť na pacientovi a v kombinácii s kyslíkom a sevofluránom vyvolala požiar na mužovej hrudi. 

Trojnásobná mama (†28) podstúpila plastiku zadku: FOTO Náhla smrť, pre krásu zomreli viaceré

Hoci nejde o nezvyčajnú udalosť, je to prvýkrát, kedy k niečomu takémuto došlo priamo na tele pacienta. "Muž našťastie neutrpel nijaké vážne následky a zvyšok operácie prebehol v poriadku," informovali lekári na Kongrese Euroanaesthesia vo Viedni. No nechýbalo veľa a všetko sa mohlo skončiť inak. 

Viac o téme: PožiarOperáciaAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu