Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vedci sa prevŕtali pod povrch Zeme a ostali ohromení: To, čo našli, si nevedeli ani predstaviť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Každoročné stretnutie Americkej geofyzikálnej únie prináša zaujímavosti zo sveta geofyziky. Tento rok pozornosť pútal najmä výskum, ktorý priniesol prekvapivé informácie o živote pulzujúcom pod povrchom našej planéty. Podľa tvrdení vedcov máme pod nohami oveľa čulejší a živší ekosystém, ako si vôbec dokážeme predstaviť.

V štúdii prezentovanej počas posledného stretnutia únie boli zhrnuté výsledky viacerých výskumov zameraných na pozorovanie mikroorganizmov žijúcich pod povrchom zeme. Išlo o vyhodnotenie analýzy vzoriek odobratých z vrtov hlbokých od 2,5 do 5 kilometra uskutočnených pod hladinou morí aj vo vnútrozemí. Výsledky prekvapili aj samotných vedcov, pretože podľa najnovších zistení žije pod povrchom približne 70 percent z celkového počtu mikróbov. Tieto predstavujú zhruba 15 až 23 miliárd ton uhlíka. Ide o hmotnosť, ktorá je stokrát väčšia ako uhlíková hmotnosť všetkých ľudí na našej planéte.

Vedci sa prevŕtali pod
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Stále však ide o výsledok, ku ktorému sa vedci dopracovali iba drobným "poškriabaním" zemského povrchu. Z toho vyplýva, že genetická rozmanitosť ukrytá v hlbinách planéty môže byť ešte oveľa pestrejšia. To je dôvod, prečo bol svet pod povrchom planéty označený ako podzemné Galapágy, ktoré sú plné novodobých baktérií, ako aj ich starších príbuzných archaebaktérií a eukaryotov. Veď napríklad po výkope hlbokom 1,4 kilometra v bani na zlato v Južnej Amerike bol objavený nový neidentifikovaný druh hlísty. "Pred desiatimi rokmi sme odobrali vzorky len z niekoľkých miest, kde sme očakávali, že nájdeme nejaký život. Vďaka súčasnému veľmi hlbokému odberu vzoriek teraz vieme, že bohaté náleziská mikroorganizmov sú prakticky všade, aj keď odber pochádza iba z povrchovej časti biosféry," uviedla profesorka mikrobiológie z University of Tennessee a autorka štúdie Karen Lloydová. 

Vedci sa prevŕtali pod
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci sa dopracovali aj k zaujímavému zisteniu, že podpovrchová biosféra predstavuje takmer dvojnásobok objemu všetkých oceánov. "Naše štúdie hlbokých biosférických mikroorganizmov priniesli veľa nových poznatkov, ale aj veľa výziev týkajúcich sa výskumu biosféry, o ktorej vieme stále veľmi málo," poznamenal mikrobiálny ekológ Rick Colwell z Oregon State University. Podľa neho ešte stále nedokážeme presne definovať, aký vplyv má život pod povrchom zeme na naše fungovanie a stále môžeme len obdivovať, ako dokáže taký bohatý ekosystém prežiť v podmienkach, pri ktorých by na povrchu planéty nedokázalo prežiť nič živé. Je obdivuhodné, že napriek žiadnemu svetlu a obmedzenému množstvu živín pulzuje pod povrchom intenzívny život.

Viac o téme: EkosystémMikroorganizmyBiosféra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu