Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MIMORIADNE Banské nešťastie na Morave, výbuch metánu: Hlásia až 13 mŕtvych a veľa zranených

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: profimedia.sk)

BRNO/STONAVA - V čiernouhoľnej Bani ČSM v obci Stonava v Moravskosliezskom kraji vybuchol vo štvrtok metán. Banské nešťastie sa stalo v severnej lokalite bane. Výbuch metánu si vyžiadal trinásť mŕtvych. Potvrdil to hovorca OKD Ivo Čelechovský. Zranených bolo desať osôb. Ide o druhé najhoršie nešťastie na území Českej republiky od roku 1990. V baniach na Karvinsku pritom pracujú aj desiatky Slovákov.

Pri štvrtkovom nešťastí v bani ČSM na Karvinsku zomrelo 12 Poliakov a jeden Čech. OKD pôvodne uvádzalo, že zomrelo 11 Poliakov a dvaja Česi. Zistilo sa však, že jeden mŕtvy pôvodne považovaný za Čecha má aj po 22 rokoch v Česku poľské občianstvo. Povedal hovorca OKD Ivo Čelechovský.

Hovorca OKD Ivo Čelechovský potvrdil, že sa metán vznietil o 17:16 a "zapríčinil devastáciu niektorých pracovísk v bani". Nešťastie sa stalo 880 metrov pod povrchom v severnej časti bane ČSM, ktorá patrí ťažobnej spoločnosti OKD. 

Poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý dnes do bane prišiel, označil nešťastie za obrovskú tragédiu a vyjadril sústrasť všetkým pozostalým. Poľskí záchranári budú na mieste pomáhať českým kolegom, kým bude treba. Morawiecki uviedol, že zásah komplikuje extrémne vysoká teplota v podzemí. Je tam až 200 stupňov Celzia a v mieste požiaru oveľa viac. Na miesto nešťastia sa vydal aj český premiér Andrej Babiš (ANO).

Babiš považuje za spravodlivé, aby poľskí baníci, ktorí vo štvrtok zahynuli v bani, boli odškodnení rovnako ako zosnulý Čech. Premiér dnes novinárom povedal, že vedenie OKD, ktorého súčasťou baňa je, má teraz navrhnúť spôsob, ako rodinám baníkov straty kompenzovať. Ak by nebolo možné, aby kompenzácie zaplatilo OKD, vstúpi do toto podľa Babiša štát, ktorý vlastní ťažobná spoločnosť prostredníctvom štátneho podniku Priska.

Práce v podzemí okamžite zastavili a všetky pracovné čaty povolali na povrch. "V podzemí zasahuje banská záchranná stanica, ktorá musí dôkladne zrekognoskovať terén, pretože je zle prístupný," cituje Čelechovského spravodajský portál iDNES.cz. Na miesto dorazil tiež autobus s poľskými záchranármi, ktorí českým kolegom ponúkli pomoc pri pátraní po nezvestných.

"V určitom okamihu sme pri narastajúcim požiari zhodnotili, že nie je možné sa k pracovníkom dostať. Koncentrácia, ktoré tam sú, sú nezlučiteľné so životom. Vedúci likvidácie havárie rozhodol o plošnom uzavretí priestore. Pripravujeme stavbu hrádzí, trvať by to malo do nedele," povedal Kowalczyk.

MIMORIADNE Banské nešťastie na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Z 13 mŕtvych baníkov je zatiaľ na povrchu iba jeden, ostatní zostávajú podľa Čelechovského v podzemí. Nie je zatiaľ jasné, kedy bude možné tela vytiahnuť. Najskôr to bude po Novom roku. "Na mieste banského nešťastia teraz budujeme ochranné hrádze, ktoré majú zamedziť požiaru. Na mieste je veľmi zlá viditeľnosť," povedal Čelechovský.

Príčiny výbuchu zisťuje špeciálna komisia, podľa Českého banského úradu je evidentné, že pri tragédii musela byť koncentrácia metánu proti predpisom minimálne 4,5-násobná. Počas väčšej koncentrácie metánu v bani musel zaúčinkovať aj nejaký "spúšťač", a ten je tiež predmetom vyšetrovania - podľa Macheka tam mohol byť nejaký prírodný vplyv, ľudská chyba, prípadne technické zlyhanie, ktoré mohlo takisto výbuch spôsobiť.

Podľa Čelechovského špeciálna komisia zisťuje, prečo v bani metán vybuchol. "Musíme si počkať na výsledky tohto vyšetrovania," uviedol. Za OKD vyjadril hlbokú úprimnú sústrasť všetkým rodinám obetí. Lokalita je teraz uzavretá, čo sa dotýka práce 800 zamestnancov z dvoch smien. Museli zostať doma, kde budú zrejme do nedele, než sa podarí priestor zatarasiť. Poberajú 100 percent mzdy, pretože ide o prekážku na strane zamestnávateľa.

V celom Poľsku bude v nedeľu v súvislosti s štvrtkovom nešťastím v bani štátny smútok. Dnes to vo Varšave oznámila kancelária poľského prezidenta Andrzeja Dudy.

Jeden z hospitalizovaných bol počas prevozu v kritickom stave. „Vrtuľník letecky prepravil do nemocnice muža s početnými popáleninami v oblasti hlavy, krku, trupu, horných i dolných končatín. Bol v ohrození života,“ uviedol hovorca Zdravotníckej záchrannej služby Moravskosliezskeho kraja Lukáš Humpl.

Dvoch zranených prijala Ostravská fakultná nemocnica. "Jeden pacient je na operačnej sále popáleninového centra. Nie je možné bližšie špecifikovať jeho zdravotný stav. Druhý je pri vedomí. S lekármi komunikuje, jeho stav je oproti druhému pacientovi ľahší," vyjadrila sa hovorkyňa nemocnice Naďa Chattová.

MIMORIADNE Banské nešťastie na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Spoločnosť OKD si baníkov nad ránom zvolala do spoločenskej miestnosti a vysvetlila im situáciu. Fárať by sa znovu malo až 27. decembra.

"Na Karvinsku pracujú v baniach desiatky baníkov z Kysúc. Pre ilustráciu, v Ostravsko-karvinských doloch (OKD) pracovalo v roku 2015 230 Slovákov, ktorí boli kmeňovými zamestnancami. Až 140 z nich malo bydlisko v okrese Čadca, 9 v okrese Kysucké Nové Mesto. Na banských prácach sa však podieľajú stovky Slovákov, ktorí sú zamestnancami dodávateľských organizácii. Väčšina dochádza do baní Darkov a ČSM," napísali MY Kysuce.

Český premiér Andrej Babiš na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter na nešťastie zareagoval s tým, že štát je pripravený okamžite pomôcť a že pomoc ponúkol aj poľský premiér. Politik zároveň vyjadril sústrasť pozostalým.

„Hneď po skončení Bezpečnostnej rady štátu letím na miesto tragédie do bane ČSM, aby som zistil, akú pomoc môže naša vláda poskytnúť,“ uviedol Babiš na Twitteri v piatok ráno. 

Baňa ČSM, pôvodne baňa Československého zväzu mládeže, funguje od decembra 1968. V roku 1990 bola vyčlenená z koncernu OKD a po privatizácii sa stala súčasťou firmy Českomoravské bane. V roku 2005 sa ako jediná aktívna baňa tejto firmy znovu stala súčasťou OKD.

Majiteľom tejto ťažobnej spoločnosti je prostredníctvom štátneho podniku Prisko. OKD tento rok vyťaží okolo päť miliónov ton uhlia. V súčasnosti ťaží v dvoch baniach. Banský závod 1 vznikol k 1. januáru 2015 zlúčením pôvodných závodov Baňa Darkov a Baňa Karviná. Banský závod 2 vznikol k 1. januáru 2015 premenovaním pôvodného Závodu Baňa ČSM a nachádza sa vo východnej časti karvinskej čiastkovej panvy. Územne je členený do dvoch oblastí: Sever a Juh. Dobývací priestor je v katastroch obcí Stonava, Karviná, Albrechtice u Českého Těšína a Cottbus.

Kiska zaslal Zemanovi a Dudovi sústrastný telegram

Prezident SR Andrej Kiska poslal v piatok sústrastný telegram hlave štátu Českej republiky Milošovi Zemanovi a prezidentovi Poľskej republiky Andrzejovi Dudovi v súvislosti s následkami banského nešťastia pri Karvinej.

"Vážený pán prezident, s veľkým zármutkom som prijal správu o včerajšom tragickom banskom nešťastí v Českej republike pri Karvinej, ktoré si vyžiadalo životy mnohých poľských občanov a občanov Českej republiky. Aj toto nešťastie je smutným dôkazom, ako veľmi ťažká, náročná a nebezpečná je práca baníkov a že si za ňu zaslúžia náš rešpekt a uznanie," napísal Kiska. V mene občanov Slovenskej republiky, ako aj vo svojom mene, vyjadril rodinám a blízkym obetí úprimnú sústrasť a zraneným skoré uzdravenie.

Minúta ticha na rokovaní

Sústrasť všetkým pozostalým a veľké uznanie záchranným zložkám vyjadrili na sociálnych sieťach aj ďalší politici, okrem iných minister vnútra Jan Hamáček a ministerka práce a sociálnych vecí Jana Maláčová, uviedol portál Tn.cz.

Členovia Poslaneckej snemovne si na piatkovom rokovaní uctili pamiatku mŕtvych baníkov minútou ticha. Poslanec hnutia ANO a dlhoročný zamestnanec OKD Josef Hájek na úvod rokovania, na ktoré prišiel v baníckej uniforme, pripomenul, že táto nehoda je najťažšia, k akej v Bani ČSM došlo počas 50 rokov fungovania. Podľa portálu Novinky.cz tiež oznámil, že vyhlási zbierku na deti a pozostalých, keďže celý rad baníckych rodín prišiel o svojho otca.

Podľa Markowského chýba vedeniu spoločnosti OKD sociálny inštinkt

Vedeniu spoločnosti OKD chýba podľa niekdajšieho námestníka poľského ministra hospodárstva Jerzyho Markowského akýsi "sociálny inštinkt", prekvapila ho nízka úroveň informácií ohľadom štvrtkového nešťastia v bani. Dnes to tento bývalý baník povedal vo spravodajskej televízii TVN24. "My sme si v Poľsku zvykli na určité štandardy záchranných akcií - že je všetko transparentné, všetci vedia všetko - od premiéra až do posledného človeka v bani," uviedol Markowski.

Markowski tvrdí, že poľské baníctvo je ešte postavené na "zdravých princípoch". Pripomenul, že české bane v posledných dvadsiatich rokoch prešli do súkromných rúk. Noví majitelia vraj zanedbali mnoho procedúr aj zásad týkajúcich sa tak ťažkej práce, ako je tá pod zemou. 

Pellegrini poslal sústrastný telegram českému a poľskému kolegovi

Predseda vlády SR Peter Pellegrini poslal sústrastný telegram premiérom Českej a Poľskej republiky - Andrejovi Babišovi a Mateuszovi Morawieckému. Reagoval tak na tragickú udalosť v Bani ČSM v obci Stonava pri Karvinej, kde pri výbuchu metánu zomrelo 13 osôb, niekoľko ďalších sa zranilo.

"V tejto ťažkej chvíli by som chcel vám a vaším prostredníctvom rodinám obetí, ktoré stratili svojich najbližších, vyjadriť úprimnú sústrasť a zraneným zaželať skoré uzdravenie," uviedol premiér SR.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Danko vyjadril sústrasť pozostalým obetí nešťastia

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko vyjadril úprimnú sústrasť a spoluúčasť všetkým pozostalým, ktorí prišli o svojich blízkych a priateľov počas štvrtkového (20. 12.) nešťastia v čiernouhoľnej bani v obci Stonava pri Karvinej.

Čelným predstaviteľom Českej a Poľskej republiky zaslal sústrastné listy aj v mene poslancov NR SR. "Uvedomujem si, že toto nešťastie hlboko zasiahlo obe krajiny a ich občanov," napísal v nich predseda slovenského parlamentu.

Viac o téme: VýbuchBaňaMetánStonava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu