Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ženy, čítajte! Takto sa u nežného pohlavia prejavuje infarkt, nepodceňujte PRÍZNAKY

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Najčastejšou príčinou úmrtí u žien v USA je infarkt, a to napriek tomu, že táto choroba je spájaná najmä s mužmi. Lekári hovoria o nedostatočnej informovanosti v súvislosti s jeho príznakmi, ktoré sú u žien iné ako u mužov. A možno práve to je dôvod, prečo ženy pri ich prejavení nevyhľadajú pomoc a zbytočne zomierajú.

Hoci štatistiky súvisiace s rakovinou vykazujú desivé hodnoty a toto ochorenie postihuje stále viac ľudí, najčastejšou príčinou úmrtí žien v Spojených štátoch je prekvapivo infarkt. Potvrdil to aj výskum, ktorý bol publikovaný v časopise European Heart Journal: Acute Cardiovascular Care. Jeho autori v ňom upozorňujú, že čas, ktorý zostáva pacientovi po infarkte, je kritický a včasná pomoc dokáže obmedziť poškodenie srdcového svalu.

Ženy, čítajte! Takto sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Napriek tomu šestnásťročná štúdia vykonaná na 4000 respondentoch potvrdila, že ženy si privolajú pomoc v priemere až o 37 minút neskôr ako muži, pretože jednoducho nedokážu rozpoznať príznaky tohto ochorenia. "Ženy nepripisujú náhle bolesti práve infarktu a netušia, že potrebujú akútnu pomoc," vysvetlil autor štúdie Matthias Meyer.

Ženy, čítajte! Takto sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Najväčšou chybou totiž je, že toto ochorenie je spájané predovšetkým s mužmi. Intenzita bolesti u mužov a žien je síce rovnaká, ale miesto, kde bolesť vyráža, je iné. Ľudia si infarkt spájajú s tlakom na hrudníku a kŕčmi v ľavej ruke, čo je typický príznak práve pre mužov. Lenže u žien sa srdcový záchvat hlási bolesťami chrbta, ramien a žalúdka. Meyer tiež uviedol, že akútna pomoc je veľmi dôležitá a práve oneskorený príchod do nemocnice môže spôsobiť smrť. Pri infarkte sa počíta každá minúta. "Ženy by preto nemali podceňovať bolesti hrudníka, chrbta, hrdla, krku, alebo ramien, ako aj žalúdočné problémy, ktoré pretrvávajú dlhšie ako 15 minút. Príznakmi sú aj nevoľnosť, studený pot, slabosť, dýchavičnosť alebo pocit strachu," upozornil lekár. 

Viac o téme: Infarkt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu