Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

FOTO Vedci sa opäť pokúsili rozlúsknuť záhadu Turínskeho plátna: Podarilo sa im to!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

PAVIA - Kontroverzné Turínske plátno bolo podrobené ďalšiemu experimentu. Jeho pôvod a pravosť už spochybnili mnohé štúdie. Výsledky tej poslednej, ktoré boli publikované v časopise Journal of Forensic Sciences, opäť nepotešia priaznivcov obdivovaného artefaktu. Znovu bolo totiž potvrdené, že plátno nemôže byť pravé.

Ľanové plátno s rozmermi 4,36 x 1,1 m, o ktorom mnohí tvrdia, že bolo do neho zahalené telo ukrižovaného Ježiša, sa opäť stalo predmetom výskumu. Vedecká štúdia, pri ktorej bola v roku 1988 použitá uhlíková technika, totiž jeho pravosť spochybnila a pôvod skúmanej textílie datovala do obdobia rokov 1260 až 1390. Zároveň sa ozývali hlasy, že skúmaná vzorka mohla byť odobratá z časti plátna, ktorá bolo k pôvodnej látke pridaná v stredoveku.

Akademička šokuje teóriou o Ježišovi: Pred ukrižovaním sa stal obeťou sexuálneho obťažovania!

Ostatný výskum realizovaný odborníkmi z talianskej University of Pavia bol vykonaný úplne inak a fľaky na plátne sledovali forenzní technici. Výsledky opäť raz nepotešia tých, ktorí veria tomu, že Turínske plátno je pravé. 

FOTO Vedci sa opäť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vedci sa tentoraz sústredili na tvar a štruktúru krvavých škvŕn. Išlo o bežný postup vykonávaný v kriminalistickej praxi. "Ukrižovaná visiaca osoba zanechá na plátne stopy pretekajúcej krvi a na toto sme sa sústredili," okomentoval výskum forenzný technik Matteo Borrini. Jeho kolegovia overovali, či je vôbec možné, aby rany, ktoré Ježišovi spôsobilo ukrižovanie, krvácali takým spôsobom, ako je znázornené na plátne. Tok krvi z rán na rukách, nohách a pravom boku simulovali syntetickou krvou na figuríne a na živom dobrovoľníkovi. Týmto spôsobom vykonali až sedem testov.

FOTO Vedci sa opäť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Celý postup umožnil vedcom zistiť, na ktorých miestach krv presakovala a aký mala prirodzený prietok vzhľadom na gravitáciu. Škvrny tak z figuríny, ako aj z dobrovoľníka, sa nezhodovali s tými, ktoré sú na Turínskom plátne. "Takto nemôže krvácať človek, ktorý zomieral pri ukrižovaní," vyhodnotil výsledky výskumu Borrini.

Viac o téme: UkrižovanieTurínske plátnoJežiš kristus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu