Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Unikátna výstava: Najrealistickejší model Ježiša Krista podľa turínskeho plátna!

(Zdroj: Twitter/Adrian Zduńczyk, CMT)

SALAMANCA – V katedrále v meste Salamanca v Španielsku otvorili unikátnu výstavu. Jej názov je „The Mystery Man“, teda „Záhadný muž.“ Súčasťou výstavy je unikátny model Ježiša Krista vyrobený zo silikónu a latexu v životnej veľkosti so všetkými ranami, ktoré utrpel.

Model Ježiša Krista je mimoriadne realistický, zhotovený podľa historických a vedeckých údajov, ktoré ponúka plátno. Má skutočné ľudské vlasy a bol vyrobený na základe turínskeho plátna, informuje VaticanNews.

Zobrazuje všetky rany, ktoré utrpel, keď bol mučený a zabitý. Niektorí veria, že spomínané turínske plátno, ktoré bolo prvýkrát spomenuté v roku 1354, bolo pohrebným plátnom, v ktorom bolo uložené Ježišovo telo po jeho ukrižovaní. Iní však tvrdia, že ide iba o prepracovaný falzifikát.

Odborníkom zo Španielska sa podarilo na základe podrobných 3D štúdii plátna, napríklad o krvi, ranách, polohe tela, zreplikovať aj všetky rany vrátane tých, ktoré mu spôsobila tŕňová koruna. Tento unikátny výtvor je vystavený od 13. októbra v katedrále Salamanca v Španielsku a bude tam spolu s ďalšími exponátmi, ktoré rozprávajú o Kristovom umučení a smrti až do decembra.

Pápež František a prezidentka Zuzana Čaputová v prezidentskom paláci predniesli svoje príhovory (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Potom by sa výstava mala putovne posúvať do celého sveta vrátane Lisabonu, kde sa uskutočnia Svetové dni mládeže v roku 2023. Alvaro Blanco, kurátor výstavy uviedol, že "dokonalý model Ježiša Krista je stelesnením 15 rokov štúdia turínskeho plátna". Keďže dielo je na pohľad viac ako reálne a zanecháva silný dojem, biskup José Luis Retana verí, že výstava podporí vieru kresťanov a zároveň prebudí vieru neveriacich.

Viac o téme: Turínske plátnoŠpanielskoJežis Kristus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu