Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zosnoval útok na Pearl Harbor: Admirála zabili americké stíhačky, stačila im maličkosť

Isoroku Jamamoto
Isoroku Jamamoto (Zdroj: wikipedia/Papers of Takagi Kiyohisa)

TOKIO/PRAHA - Japonský admirál Isoroku Jamamoto, hlavný plánovač útoku na Pearl Harbor, zahynul 18. apríla 1943 na palube bombardéru, ktorým letel podporiť morálku vojakov. Smrť najslávnejšieho japonského námorného veliteľa druhej svetovej vojny však nebola náhoda, jeho stroj nad tichomorským ostrovom Bougainville zostrelila zvlášť vyslaná skupina amerických stíhačiek P-38 Lightning. Správu o Jamamotovej ceste Američania získali vďaka prelomeniu japonského kódu.

Utajovaný zločin druhej svetovej vojny: Sovietsky zväz sa k masakru priznal až po 47 rokoch

Záchranná výprava našla admirálovo telo, vymrštené aj so sedačkou z lietadla Micubiši G4M, nasledujúci deň. Ako ukázala lekárska obhliadka, Jamamoto zomrel ešte pred pádom lietadla do džungle, jedna z guliek mu totiž prestrelila hlavu. Kým Američania sa dozvedeli správu o úspešnom atentáte na vysoko postaveného nepriateľského veliteľa prakticky ihneď vďaka odpočúvaniu, bežným Japoncom vláda o admirálovej smrti referovala až o viac ako mesiac neskôr.

Yamamoto-Isoroku.jpg
By 山本五十六 「画報躍進之日本」昭和17年(1942年)2月号表紙より 出版後50年が経過しており、著作権消滅, Public Domain, Link

Jamamoto, narodený 4. apríla 1884, vyštudoval námornú akadémiu v Etadžime neďaleko Hirošimy a prvé dôstojnícke skúsenosti získal v bitke pri Cušimi, pri ktorej v máji 1905 japonské loďstvo na hlavu porazilo Rusov. Jamamoto si z nej okrem bojového krstu odniesol aj vážne zranenia a prišiel o dva prsty na ľavej ruke. Nasledujúce roky trávil striedavo v školách (študoval aj na Harvarde) a aktívnej službe, pôsobil aj ako atašé na japonskej ambasáde vo Washingtone.

Ako znalec Ameriky vedel, že ju Japonsko nemôže poraziť v dlhej vojne, preto všetko stavil na prekvapivý úder, ktorý by USA prinútil k rokovaniu o mieri. Prípravy na napadnutie Pearl Harboru boli dlhé a dôkladné, Jamamoto chystal útok už od novembra 1940. Na cestu sa japonské vojnové lode - podľa novej doktríny hlavne lietadlové lode - vydali o rok neskôr. Napadnutie havajskej základne však nedopadlo podľa admirálových predstáv, americké lietadlové lode totiž práve boli na cvičení a prežili.

Yamamoto h63430.jpg
By user:Editor at Large - [1] Original photograph was in the files of Rear Admiral Samuel Eliot Morison, USNR. Removed caption read: Photo # NH 63430     Admiral Isoroku Yamamoto, Japanese Navy U.S. Naval Historical Center Photograph. Photo #: NH 63430, Public Domain, Link

Spojené štáty tak nemali dôvod uzatvárať prímerie či snáď žiadať o mier. Jamamotov následný pokus zničiť americké loďstvo v rozhodujúcej bitke pri atole Midway potom v júni 1942 skrachoval. Japonci prišli o štyri lietadlové lode, stovky skúsených letcov a stratili v Tichomorí strategickú iniciatívu. Na svoj osudný let saJamamoto vydal nedlho potom, čo Japonsko prehralo bitku o ostrov Gudalacanal. Cesta, ktorá mala povzbudiť morálku, ale dopadla práve naopak.

Viac o téme: AdmirálJaponskoPearl HarborIsoroku Jamamoto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu