Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Unikla šokujúca správa: Austrálski vojaci mali páchať v Afganistane vojnové zločiny

Julie Bishopová
Julie Bishopová (Zdroj: SITA/Manuel Elias/United Nations via AP)

SYDNEY - Austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová obhajovala v piatok špeciálne jednotky austrálskeho letectva, ktorých príslušníci sú obviňovaní, že v Afganistane možno páchali vojnové zločiny, píše agentúra DPA.

Bishopová uviedla, že austrálske jednotky sú "jedny z najlepších bojových jednotiek na svete", ale priznala, že obvinenia z páchania neoprávneného násilia vyplývajúce z uniknutých informácií zo správy ministerstva obrany musia byť prešetrené.  

Správa, o ktorej vo štvrtok informoval austrálsky denník The Age, obviňuje príslušníkov špeciálnych jednotiek letectva, že pri operáciách v Afganistane páchali "neoprávnené a nelegálne násilie". Ďalej uvádza, že niektorí austrálski vojaci preukazovali "neúctu voči ľudskému životu a dôstojnosti".

Ministerstvo obrany začalo vyšetrovanie údajných zločinov v roku 2016, spresnila agentúra Reuters. V uniknutých informáciách sa spomína aj to, že austrálska spravodajská televízia ABC pred časom priniesla správy o údajnom krytí vraždy afganského chlapca spáchanej príslušníkmi špeciálnych jednotiek austrálskeho letectva. 

Viac o téme: Vojnové zločinyAfganistanAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu