Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mysteriózna otázka: Úcta k svätým, prečo sú ľudia posadnutí relikviami?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

MNÍCHOV - Je to len rebro. Ale je to rebro muža, ktorý sa narodil v nemeckom Würzburgu a bol mu ponúknutý prestížny post biskupa v Kolíne nad Rýnom. On však odmietol, namiesto toho sa stal potulným kazateľom a následne ho smrteľne bodli do krku na ulici v Miláne. To je príbeh Svätého Akvilina, ktorý sa odohral pred viac ako 1000 rokmi, napísal server denníka Die Welt.

Po prvýkrát po 500 rokoch otvorili údajnú hrobku Ježiša Krista: VIDEO úžasného objavu vo vnútri

Rozpráva sa, že Akvilinovou krvou zaliate telo ležalo na ulici celý deň bez povšimnutia, kým ho za úsvitu neobjavila skupina robotníkov, ktorí ho odniesli do milánskej baziliky San Lorenzo Maggiore, kde do dnešného dňa svätcovo len minimálne rozložené, mumifikované telo spočíva v relikviári vyrobenom zo striebra a krištáľu.

Pred časom previezla delegácia z úradu milánskeho arcibiskupa rebro z jeho tela do Würzburgu, kde ho umiestnili v kostole, aby ho mohli uctievať miestni veriaci. Otázkou však je, prečo vlastne? Čo znamená 1000 rokov stará kosť pre tých, ktorí sa o ňu starajú?

Na túto otázku existujú dve odpovede. Jedna je teologická, druhá skôr z tohto sveta. Tá prvá odkazuje na Knihu zjavenia, kde je v šiestej kapitole Zjavenia Jánovho táto pasáž: "... a ja som uvidel oltár a okolo neho tých, ktorí podstúpili mučenícku smrť pre vernosť Bohu a pre hlásanie Božej zvesti."

Kňaz katedrály vo Würzburgu Jürgen Vorndran vysvetľuje, že práve kvôli tejto pasáži je nejaká relikvia v katolíckych kostoloch prakticky pod každým oltárom. Vorndran, ktorý bol zodpovedný za zorganizovanie presunu relikvie z Milána, vysvetlil, že kosti človeka, ktorý bol ochotný zomrieť za svoju vieru, sú v katolíckej predstave sväté.

A pokiaľ ide o pozemskejšie vysvetlenie - ak človeku zomrie niekto blízky, tiež zvyčajne chodí navštevovať jeho či jej hrob, aby mal pocit, že mu je nablízku. Ľudia vyhľadávajú miesta, kde môžu mať pocit, že sú im ich zosnulí stále nablízku, dodal Vorndran, podľa ktorého "to je niečo, čo je bytostne ľudské". A pretože Akvilinovo telo spočíva v Miláne, jeho rodisko Würzburg by malo mať aspoň jeho rebro.

Avšak relikvie svätých sú aj lukratívny biznis. Túžba uctievať údy svätých povzbudila nelegálne aktivity. "Niektorí svätí majú 28 nôh," žartuje kolínsky odborník na kostoly Manfred Becker-Huberti.

Niekedy sa relikvie vytvárajú tak, že sa kosti zosnulého človeka umiestnia do blízkosti kostí Svätého v nádeji, že sa na ne ich sviatosť prenesie. "To, čomu sú ľudia v súvislosti s relikviami schopní veriť, je dosť fantastické," dodal.

Keď je v súčasnosti nejaká osoba blahorečená, existujúce pozostatky sa starostlivo preveria, aby sa zabránilo neprávostiam, hovorí Becker-Huberti. Obchod s relikviami je zakázaný, ale napriek tomu je na vzostupe, najmä v Európe. A priživujú ho napríklad aj relikvie, ktoré často po opustení kláštorov či konventov padnú do nesprávnych rúk.

Viac o téme: Relikvia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu