Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ďalšia éra, vzniká úplne nový priemysel: Stačí vlastniť jedinú vec a je to v suchu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PEKING - V Šanghaji sa rýchlo blíži čas obeda a Li Chuan-chuan začína mať hlad. Ale namiesto toho, aby vyšla z kancelárie a zašla do najbližšieho stánku kúpiť si niečo na zahryznutie, berie reklamná textárka mobilný telefón a objedná si jedlo prostredníctvom rozvážkovej aplikácie Ele.me.

Potiaľto je to normálne, napísal spravodajský server BBC News. V mnohých ďalších krajinách je donáška jedál na objednávku úplne bežná a existuje množstvo aplikácií, ktoré zabezpečia všetko, čo si môže zákazník priať. Nielen jedlo, ale napríklad aj ubytovanie v súkromnom dome či spolujazdu autom. Avšak spotrebitelia v Číne a aplikácie, ktoré im slúžia, tento koncept posunuli na úplne novú úroveň. 

Ďalšia éra, vzniká úplne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Samozrejme, ak by sa Li oneskorila na schôdzku alebo potrebovala z iného dôvodu taxi, potom si ho zavolá s pomocou aplikácie Didi Chuxing, ktorá je čínskou verziou Uberu. Ale čo keď potrebuje masáž, pozvať si domov šéfkuchára alebo pestúnku na stráženie detí? Žiadny problém. Jediné, čo musí urobiť, je zapnúť mobilný telefón a razom sa jej naskytnú rozmanité služby, ktoré si môže objednať. 

Mohlo by vás zaujať: 
Tak to ma podrž: Dámske vynálezy, ktoré určite používate aj vy

Dopyt po týchto aplikáciách je v Číne podstatne vyššia ako na Západe vďaka rozrastajúcej sa strednej triede zbehlej v používaní techniky, a tiež vďaka značným zľavám, ktoré na služby a tovar poskytovaný prostredníctvom aplikácií firmy a obchody ponúkajú. 

Ďalšia éra, vzniká úplne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Kapitola sama o sebe je aj počet ľudí, ktorých môže jedna čínska aplikácia osloviť. Podľa oficiálnych údajov mala Čína na konci minulého júna 688 miliónov užívateľov internet, čo znamená nárasť o takmer 19 miliónov v porovnaní s koncom roka 2014. "Jadrom úspechu v tomto priemyselnom odvetví je jeho schopnosť poskytnúť zákazníkovi efektivitu a pohodlie," hovorí Mark Zhang, výkonný šéf a zakladateľ Ele.me, ktorá je jednou z najväčších aplikácií starajúcich sa o roznášku jedla v Číne. Pred ôsmimi rokmi začala ako služba dopravujúca jedlo pre šanghajských vysokoškolákov, ktorí zháňali niečo malé na zahryznutie, a teraz má 70 miliónov užívateľov a denne vybavuje päť miliónov objednávok jedla. Pre porovnanie - obdobná americká spoločnosť Grubhub, ktorá vlastní aplikácie Grubhub a Seamless, má asi 7,4 milióna aktívnych užívateľov a denne priemerne dostáva 271-tisíc objednávok. 

Ďalšia éra, vzniká úplne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: grubhub.com)

K úspechu objednávkových aplikácií v Číne prispieva nielen značné rozšírenie chytrých mobilných telefónov, ale aj pokročilé, jednoduché a zabezpečené mobilné platby, ako je napríklad Alipay - čínska verzia platobnej služby PayPal. V Číéne sú taktiež nižšie náklady na prácu a logistiku než v západných krajinách, takže je lacnejšie podobné objednávkové služby poskytovať. Vďaka tomu môžu udržiavať ceny nízko a konkurovať ponukám kamenných prevádzok. Napríklad služby dopravujúce jedlo v Číne často spúšťajú propagačné akcie s dopravou zdarma a priemerná cena bežného doručenia v prepočte nepresahuje jedno euro. 

Analytici odhadujú, že čínsky objednávkový sektor ďalej porastie úmerne tomu, ako miestni spotrebitelia bohatnú a môžu si dovoliť ďalšie a ďalšie služby. Napríklad firma Ayibang začala fungovať v auguste 2013 v Pekingu, vtedy zabezpečovala domáce upratovačky hnuteľným klientom. Teraz, o tri roky neskôr, rozšírila pôsobnosť do viac ako tridsiatich miest po celej krajine a užívateľovm zaisťuje okrem upratovania aj pestúnky alebo opravárov na všetko, čo sa môže doma rozbiť a pokaziť. 

Viac o téme: ČínaAplikáciaSmartfónDonáška jedál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu