Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Najrozsiahlejšia lúpež artefaktov všetkých čias: Trh ovplyvní na desaťročia dopredu

Barbarské ničenie historických pamiatok v Sýrii Zobraziť galériu (3)
Barbarské ničenie historických pamiatok v Sýrii (Zdroj: TASR/AP)

JERUZALEM - O radikáloch z Daeš sa vie, že ničia historické artefakty v Iraku i Sýrii. Jednou z najpodrobnejšie opísaných deštrukcií je tá v sýrskej Palmýre. V skutočnosti ale džihádisti zničia len malú časť historických skvostov, väčšinu ukradnú a snažia sa speňažiť. Podobne ako artefakty ukradnuté v Iraku po páde Saddáma Husajna skončí mnoho predmetov, ktoré ukradnú v starožitníctvach jeruzalemského Starého Mesta alebo inde v Izraeli, napísal izraelský denník Haarec.

Na jednom videu, ktoré Daeš natočil v Palmýre, je vidieť dve sochy, ktoré sa radikáli chystali zničiť. Lenže už o mesiac tieto sochy zachytili turecké úrady na hranici pri pokuse vyviezť ich zo Sýrie. Ďalšie palmýrske pamiatky boli zadržané ešte na území Sýrie. 

O procese likvidácie vzácnych historických predmetov, ktoré Daeš ukradol, napísal podrobnú správu zástupca riaditeľa izraelskej agentúry pre pamiatky (IAA) Ejtan Klein. Pozornosť sa venuje aj satelitným snímkam z veľkých nálezísk v Sýrii a Iraku. Polroka po obsadení sýrskej oblasti, v ktorej ležia staroveké mestá Mari a Dura Europos, sú náleziská pokryté jamami. Bojovníci Daeš v nich pátrali po predmetoch, ktoré by mohli predať. Podobná situácia je vraj aj inde. 

UNESCO sa na toto nemôže pozerať: Rusi stavajú vojenskú základňu v blízkosti pamiatky

Daeš vykonáva jednu z najrozsiahlejších a najúspešnejších lúpeží historických predmetov všetkých čias, takže ovplyvní globálny trh so starožitnosťami po mnoho rokov, ak nie desaťročí. "Majú v rukách obrovské územie, na ktorom sa rozkladalo obchodné centrum, kolíska kultúry. Okamžite pochopili, aký to má význam, a chceli Západ zasiahnuť tým, že tie miesta zničia. Primárne ich ale využili na financovanie," vysvetlil Klein. Fotografie ukazujú, že náleziská v oblastiach, ktoré kontroluje sýrska vláda, zostali nepoškodené. 

Zničené ulice v Palmýre
Zobraziť galériu (3)
Zničené ulice v Palmýre  (Zdroj: TASR/AP)

Americký federálny úrad pre vyšetrovanie odhaduje, že Daeš si obchodmi so starožitnosťami zarobil viac ako 200 miliónov dolárov. Teraz sa už čaká len na to, kedy sa lup objaví na trhu. Interpol zaznamenal, že Daeš chce predmety predať cez eBay alebo na sociálnych sieťach a postaral sa o zablokovanie týchto ciest. Klein sa domnieva, že Daeš má probémy dostať predmety von zo Sýrie na západné trhy. "Niektoré sú predávané na východe cez Irak, Afganistan, dokonca aj cez Thajsko a Hongkong. Mnohí zjavne čakajú na odklon k inému konfliktu, keď sa už pozornosť nebude sústreďovať na nich, a potom ich vyvezú." 

Najrozsiahlejšia lúpež artefaktov všetkých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Najrozsiahlejšia lúpež artefaktov všetkých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Najrozsiahlejšia lúpež artefaktov všetkých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Keď sa Interpol a UNESCO pred polrokom dohodli na spoločnej operácii, aby zabavili predmety ukradnuté v Iraku, Izrael sa pripojil a inšpektovi IAA prehľadávali obchody na Starom Meste aj inde. Zabavili stovky predmetov, medzi nimi hlinené tabuľky s klinovými nápismi, sošky či misky používané na zariekavanie. Súdy potvrdili konfiškáciu v prospech štátu, predmety majú byť vrátené irackej vláde. 

Viac o téme: SýriaArtefaktHistorická pamiatkaPalmýraDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu