Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ukrajina má veľké plány s Černobyľom: Miesto duchov po najhoršej jadrovej katastrofe ovládne slnko

Zničená elektráreň po výbuchu. Zobraziť galériu (6)
Zničená elektráreň po výbuchu. (Zdroj: TASR/AP)

KYJEV - Premeniť dejisko najhoršej jadrovej havárie v dejinách na gigantickú solárnu farmu. Taký je plán ukrajinských vládnych činiteľov, ktorí veria, že slávna lokalita priláka zahraničných investorov, píše agentúra AFP.

FOTO Nad Ruskom sa objavil apokalyptický mrak: Raritný úkaz na oblohe ako z Černobyľu

Tým, ktorí majú v pamäti černobyľskú katastrofu a ničivé dôsledky, ktoré mala na všetky aspekty ľudského života, sa projekt môže zdať surrealistický. Štvrtý reaktor jadrovej elektrárne na severe Ukrajinskej sovietskej socialistickej republiky explodoval 26. apríla 1986 a zamoril značný kus Európy. V okruhu desiatich kilometrov od areálu (uzavretého od roku 2000) dosahuje úroveň ožiarenia stále 1700 nanosievertov za hodinu, čo je hodnota 10 až 35 krát vyššia, ako je norma v USA.

"Toto územie sa samozrejme nehodí na akékoľvek poľnohospodárske využitie, ale oblasť je prispôsobená výskumným a technologickým projektom," vysvetľuje ukrajinský minister životného prostredia Ostap Semerak.

Ukrajina má veľké plány
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Do konca tohto roka by mali dve súkromné ​​spoločnosti na zhruba šiestich hektároch vybudovať dve solárne elektrárne, každú s výkonom až troch megawattov. V porovnaní so 4000 megawattmi sovietskej jadrovej elektrárne maličkosť, ale ďalšie panely by mali pribudnúť v roku 2017.

Úrady dali na tieto účely k dispozícii až 6000 hektárov pôdy nachádzajúcej sa v "zakázanej zóne", teda v okruhu 30 kilometrov od elektrárne. Aký výkon by mohol nový areál poskytovať, zatiaľ špecifikované nebolo.

Ukrajina má veľké plány
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na Ukrajine sa momentálne vyrába 50 percent elektrickej energie v jadrových elektrárňach, 40 percent dodávajú elektrárne tepelné, poháňané prevažne uhlím. Nasledujú vodné elektrárne so siedmimi percentami, solárne zariadenia tvoria menej ako percento dodávok.

"Mnoho medzinárodných spoločností o projekt prejavilo záujem. Myslím, že pri úspešných rokovaniach by sa mohli projekty rozbehnúť na budúci rok," hovorí Semerak. Zahraničných investorov podľa neho láka kvalifikovaná pracovná sila a cenová dostupnosť pozemkov, vyplývajúca z nemožnosti poľnohospodárskeho využitia. Okolie bývalej elektrárne je až na asi sto starších navrátilcov ľudoprázdne a počas tridsiatich rokov od katastrofy sa premenilo v unikátnu rezerváciu, kde sa darí rastlinstvu aj divokým zvieratám.

Ukrajina má veľké plány
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Minister životného prostredia už svoj plán predložil Európskej banke pre obnovu a rozvoj. Banka koncom júla odpovedala, že si "vie predstaviť účasť na projekte, akonáhle prídu realizovateľné investičné návrhy" a budú zodpovedané otázky týkajúce sa ekologických rizík.

Analytici považujú plán za "technicky" možný. "Klimatické podmienky a intenzita slnečného žiarenia sú na Ukrajine lepšie ako v Nemecku, kde je solárna energetika veľmi rozšírená. Z tohto hľadiska je zóna pre solárnu elektráreň vhodná," hovorí Dmitro Lukomoski, výkonný riaditeľ ukrajinskej spoločnosti Rentechno zaoberajúcej sa obnoviteľnými zdrojmi.

Ukrajina má veľké plány
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Okrem toho je tu výhoda použiteľnosti časti vybavenia bývalej jadrovej elektrárne, najmä vedenia vysokého napätia. "Je to veľmi dôležitý faktor, ak chcete vyrobenú elektrinu dopraviť k spotrebiteľom," vysvetľuje Lukomski. Napriek tomu dodáva, že realizácia "bude vyžadovať veľa peňazí". "Ak sa zapoja investori, potom sú vyhliadky dobré. Bez nich sú šance na úspech malé," myslí si.

Ukrajina má veľké plány
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Či už ide o konflikt na východe krajiny, ktorý si od svojho vypuknutia v roku 2014 vyžiadal už 9500 obetí, politickú nestabilitu alebo predovšetkým hlboko zakorenenú korupciu, Ukrajina nie je pre investorov práve jasnou voľbou. "Všeobecne vzaté, nie je (podnikateľská) klíma lákavá," zhrnul odborník na energetiku Olexij Chabatjuk.

Viac o téme: Černobyľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu