Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zachránili ju z rúk diablov a ona chce späť: Keby som si pamätala jeho číslo, hneď mu volám!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

ABUJA - Takmer rok po tom, čo bola zachránená zo zajatia radikálnej skupiny Boko Haram, je šestnásťročná Nigérijčanka Zara Johnová stále zamilovaná do jedného z islamistov, ktorí ju uniesli. Keď na základe testov moču a krvi, ktoré vykonal lekár v utečeneckom tábore po jej oslobodení, zistila, že je tehotná, uľavilo sa jej.

"Chcela som to dieťa porodiť, aby som mala niekoho, kto by mi nahradil jeho otca, s ktorým už sa spojiť nemôžem," povedala Zara, jedno zo stoviek dievčat, ktoré uniesli radikáli z Boko Haram na severovýchode Nigérie počas sedem rokov trvajúceho povstania. Rozhodnutie o osude dieťaťa ale nebolo v jej rukách. 

Zachránili ju z rúk
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Zarin otec sa utopil v roku 2010 počas povodní, a tak zasiahli jej strýkovia. Niektorí z nich boli neoblomní - potomka islamistu z Boko Haram vo svojej rodine nechceli a trvali preto na potrate. Iní ale nechceli dieťa trestať za zločiny jeho otca. Nakoniec tvorili pri hlasovaní väčšinu tí, podľa ktorých si smela tínedžerka dieťa ponechať. Syna, ktorý má teraz sedem mesiacov, pomenovala Usman. 

Zara mala štrnásť rokov, keď radikáli bojujúci za vznik Daeš na severovýchode Nigérie prepadli vo februári 2014 jej dedinu Izge. Pálili domy, vraždili mužov, ženy a deti nakladali na nákladné autá. Dvaja Zarini bratia v čase útoku v obci našťastie neboli. Jej matka z preplneného nákladiaku vypadla. Snažila sa ho síce dohnať, pretože odvážal jej jedinú dcéru a štvorročného syna, vozidlo smerujúce do 22 km vzdialenej Bity ale nedostihla. Mesto Bita bolo vtedy pod kontrolou Boko Haram. "Akonáhle sme dorazili, povedali nám, že sme teraz ich otroci," spomína Zara. Dni trávila domácimi prácami a študovaním princípov svojho nového náboženstva - islamu. Po dvoch mesiacoch ju radikáli vydali za Aliho, jedného z veliteľov. Dievčina sa potom presťahovala do jeho obydlia. "Po tom, čo som sa stala ženou veliteľa, som bola slobodná. Spala a vstávala som, kedy som chcela. Kúpil mi jedlo a oblečenie, dal mi všetko, čo žena potrebuje od muža," doplnila s tým, že jej dal aj mobil so svojím číslom a na brucho jej nechal vytetovať svoje meno. Ali vraj svoju mladistvú manželku tiež uistil, že boje čoskoro skončia a oni sa potom spolu vrátia do jeho rodného mesta Baga, kde budú pokračovať v tom, čo robil predtým - v obchodovaní s rybami. 

Hrôzostrašný masaker krvilačných džihádistov: Desiatky ľudí zmasakrovali, ženy a deti uniesli

V marci 2015 nigérijská armáda vtrhla do Aliho domu a oslobodila Zaru aj desiatky ďalších žien, ktoré následne odviezla do utečeneckého tábora v meste Yola. Ali vtedy nebol doma. Manželia si telefonovali až dokým nigérijskí vojaci neprišli na to, že niektoré z dievčat sú svojimi niekdajšími únoscami stále v spojení. Mobilné telefóny im preto zabavili a do doby, než sa dievčatá znovu stretli so svojimi rodinami, ich presunuli do iného tábora. 

Zachránili ju z rúk
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zara teraz žje so svojím synom a rodinou ďaleko od svojho pôvodného bydliska Izge. Kontrolu nad jej životom znovu prevzali muži z jej príbuzenstva. Na žiadosti o rozhovor s ňou odpovedajú oni a sledujú aj každý jej krok. Keď by malo byť po jej, radšej by žila so svojím mužom bojujúcim v radoch Boko Haram. "Keby bolo po mojom, zohnala by som si telefónne číslo, ktoré mi dal," povedala s tým, že ľutuje, že sa ho nenaučila naspamäť. Zara ale nie je naivná; po tom, ako prestane dojčiť malého Usmana, sa chce vrátiť do školy a neskôr začať sama podnikať. 

Viac o téme: IslamistiBoko haramDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu