Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rok 2015 v znamení katastrof a terorizmu: Stali sa udalosti, ktoré navždy zmenili svet

Rok 2015 bol bohatý na udalosti všetkého druhu Zobraziť galériu (4)
Rok 2015 bol bohatý na udalosti všetkého druhu (Zdroj: archív/tasr/youtube)

BRATISLAVA - Vo svetovej politike, ale i v bežnom živote, sa toho v práve končiacom sa roku odohralo viac než dosť. Bohužiaľ sú to mnohokrát veľmi smutné udalosti, ktoré si vyžiadali stovky ľudských obetí. Prinášame prehľad hlavných udalostí v roku 2015.

JANUÁR

7. - Dvaja islamskí radikáli, hlásiaci sa k organizácii Al-Kájda z Arabského polostrova (AQAP), zastrelili v parížskom sídle satirického týždenníka Charlie Hebdo dvanásť ľudí (deväť novinárov, dvoch policajtov a údržbára). O deň neskôr zahynula pri prestrelke jedna policajtka, 8. januára pri útoku na obchod s kóšer potravinami zomreli ďalší štyria ľudia. Za tri dni zahynulo vo Francúzsku v súvislosti s útokmi sedemnásť nevinných ľudí a traja páchatelia, ktorých zastrelili zasahujúci policajti.

21. - Do Havany na historické rokovanie o normalizácii vzťahov medzi Kubou a Spojenými štátmi pricestovala poradkyňa amerického ministra zahraničia Roberta Jacobsonová. 14. augusta ju nasledoval americký minister zahraničia John Kerry, ktorý na Kube otvoril po 54 rokoch ambasádu USA.
 
25. - V predčasných parlamentných voľbách v Grécku zvíťazila ľavicová strana SYRIZA a jej šéf Alexis Tsipras sa stal 26. januára v 40 rokoch najmladším premiérom Grécka za 150 rokov. SYRIZA vytvorila koalíciu s pravicovou stranou Nezávislí Gréci. 13. júla Tsipras pristúpil na prísne podmienky ďalšej pomoci Grécku zo strany eurozóny a 20. augusta podal s celou vládou demisiu. 28. augusta zložila prísahu dočasná vláda premiérky Vasiliki Thanosovej. V parlamentných voľbách 20. septembra znovu vyhrala SYRIZA a 8. októbra vyslovil grécky parlament dôveru vláde staronového premiéra Tsiprasa.
 

FEBRUÁR

 

11. - Taliansky súd poslal na šestnásť rokov a jeden mesiac do väzenia kapitána Francesca Schettina. Uznal ho vinným za stroskotanie výletnej lode Costa Concordia. Nešťastie si v januári 2012 vyžiadalo 32 mŕtvych.
 

11.-12. - V bieloruskom Minsku rokovali najvyšší predstavitelia Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka Vladimir Putin, Petro Porošenko, François Hollande a Angela Merkelová; okrem iného sa dohodli na prímerí na východe Ukrajiny od 15. februára 00:00 hod, na demarkačnej línii medzi znepriatelenými stranami a na stiahnutí ťažkých zbraní.
 
27. - V centre Moskvy bol zastrelený bývalý ruský vicepremiér a vyhlásený kritik Kremľa Boris Nemcov (†55).
 

MAREC

 
12. - KĽDR odpálila do mora na svojom východnom pobreží sedem rakiet typu zem-vzduch.
 
28. - Turecké médiá informovali o tom, že dve Češky, Hana Humpálová a Antonie Chrastecká, unesené v marci 2013 v juhozápadnej pakistanskej provincii Balúčistán sú na slobode. Obe ženy sa vrátili do Česka.

Stránka na podporu Hany
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

APRÍL

2. - Somálske milície Šabáb zabili pri útoku na univerzitu vo východokeňskom meste Garissa 152 ľudí, prevažne kresťanských študentov.
 

23. - V Bruseli sa konal mimoriadny summit EÚ k migrácii. Európska únia sa rozhodla strojnásobiť prostriedky pre operácie agentúry Frontex v Stredozemnom mori. O zvolanie summitu Taliansko požiadalo po tom, čo pri líbyjskom pobreží zahynulo približne 1200 ľudí pri snahe dostať sa do Európy.
 
- Bývalý šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a niekdajší vysoký armádny predstaviteľ David Petraeus dostal na súde za neoprávnené nakladanie s utajovanými informáciami dvojročnú podmienku a pokutu 100 000 dolárov.
 
MÁJ
 
2. - Vojvodkyňa Kate v Londýne porodila dcéru Charlotte, ktorá je druhým potomkom britského princa Williama.
 
 
7. - Parlamentné voľby v Británii vyhrali britskí konzervatívci, ktorých šéf David Cameron bol znovu vymenovaný premiérom a vytvoril väčšinovú vládu.
 
22. - Katolícke Írsko v referende schválilo sobáše homosexuálov. Pre manželstvo osôb rovnakého pohlavia hlasovalo 62,1 percenta voličov.
 
24. - V druhom kole poľských prezidentských volieb zvíťazil konzervatívny europoslanec Andrzej Duda, ktorý porazil doterajšiu hlavu krajiny Bronislawa Komorowského. Duda zložil 8. augusta prísahu.
 
27. - Najmocnejšou ženou sveta zostáva podľa časopisu Forbes už piaty rok v rade nemecká kancelárka Angela Merkelová.
 

JÚN

 

 

7.-8. - Summit G7 na zámku Elmau pri bavorskom meste Garmisch-Partenkirchen. Medzi hlavné témy patrila neuspokojivá situácia na Ukrajine, boj proti klimatickým zmenám a rokovania o dohode o voľnom obchode medzi USA a Európskou úniou.
 
- Diplomati členských krajín EÚ sa zhodli na predĺžení hospodárskych sankcií voči Rusku do konca januára 2016.
 
26. - Pri atentáte v tuniskom letovisku Susa zahynulo 39 ľudí, prevažne britských turistov. K zodpovednosti sa neskôr prihlásila radikálna organizácia Islamský štát (IS).
 

26. - Najvyšší súd USA rozhodol, že homosexuáli vo všetkých 50 štátoch majú právo na sobáše.
 

JÚL

 
1. - Vo veku 106 rokov zomrel sir Nicholas Winton, ktorý pred vypuknutím druhej svetovej vojny zachránil 669 československých detí pred istou smrťou v nacistických koncentračných táboroch.
 
11. - Vysoký veliteľ teroristickej siete al-Kájda abú Chalíl Súdání bol zabitý pri americkom leteckom útoku v Afganistane.
 
13. - Maďarsko sa ako prvá krajina Európy začala brániť prílivu utečencov stavbou plotu - armáda ho začala stavať na hranici so Srbskom, dokončený bol v septembri. Postupne sa k Maďarsku pridali ďalšie krajiny.
 

29. - Úrad afganského prezidenta oznámil, že vodca islamského hnutia Taliban mulla Muhammad Umar je už viac ako dva roky po smrti. Správu neskôr potvrdil aj Taliban, ktorého novým vodcom sa stal Muhammad Mansúr.
 

AUGUST

 

 

25. - Ruský vojenský súd odsúdil ukrajinského filmového režiséra a odporcu ruskej anexie Krymu Olega Sencova za údajný terorizmus na dvadsať rokov do väzenia.

Rok 2015 v znamení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

SEPTEMBER

 

 

10. - Pri dvoch samovražedných atentátoch zomrelo v centre tureckej Ankary pri pochode usporiadaného ľavicovými a kurdskými aktivistami najmenej 102 ľudí, zhruba 500 bolo zranených.

22. - Ministri vnútra EÚ jasnou väčšinou hlasov schválili jednorazové krízové ​​rozdelenie 120 000 žiadateľov o azyl z Talianska a z Grécka medzi ostatné krajiny únie. Proti sa postavilo Slovensko, Česko, Rumunsko a Maďarsko, zatiaľ čo Fínsko sa zdržalo. Slovensko a Maďarsko podalo neskôr proti rozhodnutiu sťažnosť na Súdny dvor EÚ.

27. - Francúzsko začalo letecké údery na pozície organizácie Daeš v Sýrii.
 

30. - Rusko začalo letecké údery v Sýrii.
 

OKTÓBER

 

 

11. - V prezidentských voľbách v Bielorusku zvíťazil už piatykrát Alexander Lukašenko, keď dostal vyše 83 percent hlasov.

25. - Poľské parlamentné voľby vyhrala konzervatívna euroskeptická strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá získala v dolnej komore - Sejmu - väčšinu 235 zo 460 mandátov. Nová vláda premiérky Beaty Szydlovvejzískala dôveru 18. novembra.
 
29. - Najvyššie vedenie Komunistickej strany Číny sa rozhodlo skončiť s dlhoročnou politikou jedného dieťaťa. Rodinám bude povolené mať deti dve.
 
- V Egypte sa zrútil ruský Airbus A321 letiaci na trase z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu. Katastrofu neprežil nikto z 224 ľudí na palube. K útoku sa prihlásil Daeš.
 

NOVEMBER

 

 

4. - Ruský prezident Vladimir Putin zostal podľa rebríčka časopisu Forbes najmocnejšou osobnosťou sveta. Na čele poradia najvplyvnejších ľudí sa šéf Kremľa postavil už tretí rok po sebe. Na druhom mieste vystriedala amerického prezidenta Baracka Obamu nemecká kancelárka Angela Merkelová.

10. - Britský premiér David Cameron v liste predložil štyri veľké požiadavky reforiem EÚ, ktoré budú podmienkou pre zotrvanie Británie v únii. Európska komisia uviedla, že časť Cameronových požiadaviek, ktorá sa dotýka základných slobôd na vnútornom trhu EÚ, pokladá za "vysoko problematické".

13. - Pri teroristických útokoch na niekoľkých miestach Paríža zahynulo 129 ľudí, ďalšie stovky boli zranené. K útokom sa prihlásil opäť Daeš. Teroristi si vybrali rušné miesta, strieľali na ľudí z automatických zbraní a sedem z nich potom odpálilo nálože a pri útoku taktiež zahynulo. Atentátnici sa odpálili napríklad pri štadióne Stade de France, kde sa hral priateľský futbalový zápas medzi Francúzskom a Nemeckom. Len v koncertnej sieni Bataclan, kam vtrhli útočníci s automatickými puškami, bolo zabitých 89 ľudí. Francúzsky prezident Françoise Hollande, ktorého musela evakuovať ochranka zo štadióna Stade de France, vyhlásil výnimočný stav na celom území Francúzska. Zároveň sa rozhodol uzavrieť francúzske hranice.
 

18. - Belgičan marockého pôvodu Abdelhamid Abaaoud, ktorý je považovaný za organizátora teroristických útokov v Paríži, zahynul pri policajnom zásahu na parížskom predmestí Saint-Denis.
 
24. - Turecká armáda zostrelila na hranici so Sýriou ruské vojenské lietadlo Su-24. Ankara uviedla, že ruský stroj narušil turecký vzdušný priestor, Moskva obvinila Turkov, že lietadlo zničili nad sýrskym územím.
 
30. - V Paríži sa začala medzinárodná klimatická konferencia, ktorej cieľom bolo priniesť globálnu dohodu o znižovaní emisií skleníkových plynov v snahe uchrániť planétu pred ničivými dôsledkami globálneho otepľovania.

 

DECEMBER

Viac o téme: 2015
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu