Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

České ministerstvo zahraničných vecí vydalo varovanie pre dovolenkárov: Pozor na túto krajinu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

PRAHA – Po Američanoch a Britoch oficiálne varujú svojich dovolenkárov aj Česi. Hrozba teroristických útokov v prímorských destináciách je stále aktuálna, čo malo za následok vyhlásenie predĺženého výnimočného stavu pre celé územie obľúbenej krajiny letných cestovateľov.

MZV ČR vyzvalo včera svojich občanov, aby boli na cestách do Tuniska maximálne opatrní a radšej sa vyhýbali miestam s veľkou koncentráciou osôb, individuálnemu cestovanie po krajine a nočnému cestovaniu mimo najdôležitejších cestných trás.

Slovákov čaká dilema, kam na dovolenku: Terorizmus mieša karty, rozhodnite sa podľa tejto MAPY

 „Výnimočný stav vyhlásený dňa 24. 11. 2015 bol predĺžený až do 23. 6. 2016 a platí pre celé územie Tuniska. Po teroristických útokoch v múzeu Bardo, turistickom centre Sousse a proti bezpečnostným silám v minulom roku zaviedli tuniské úrady zosilnené bezpečnostné opatrenia, najmä v Tunise a okolo turistických cieľov,“ uviedlo ministerstvo na svojej stránke.

Ministerstvo súčasne neodporúča cestovanie do oblastí okolo hraníc s Alžírskom a Líbyou, do horských oblastí guvernátov Kasserine a Kef, v ktorých pravidelne prebiehajú vojenské antiteroristické akcie. Ďalej by dovolenkári mali zvážiť cestovanie do oblastí miest Siliana, Kairouan a Kasserine, do púštnej zóny južne od línie Bir Rijm Maatoug - Borj Bourguiba - Ben Guerdan a do horskej oblasti na severozápade Tuniska.

Hrozia aj dopravné problémy

Spontánne manifestácie a protestné hnutie môžu podľa českého ministerstva spôsobiť dopravné problémy po celej krajine. Na návštevu turistických oblastí na juhozápade krajiny preto odporúča využiť leteckú prepravu. „Je nevyhnutné dôsledne dodržiavať pokyny bezpečnostných síl a to na celom území Tuniska,“ upozorňuje ďalej a pri cestovaní odporúča mať pri sebe vždy osobné doklady a pas, vyhýbať sa väčším zhromaždeniam osôb a nepohybovať sa vonku v nočných hodinách.

Izolované oblasti Tuniska by mali byť pre dovolenkárov tabu, rovnako ako cestovanie v noci. „Pohyb v pohraničných a púštnych oblastiach je formálne zakázaný. V prípade cestnej kontroly sa vždy riaďte odporúčaním miestnych bezpečnostných síl,“ doplnilo MZV ČR.

České ministerstvo zahraničných vecí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: DovolenkaTeroristický útokTunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu