Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci už poznajú pravdu o CO2: Globálne otepľovanie ešte len príde, na vine je tepelný zákon!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Vedci sa až doteraz nevedeli zhodnúť, do akej miery je jednou z hlavných príčin globálneho otepľovania oxid uhličitý v atmosfére. K definitívnemu záveru dospeli až teraz. Doba, za ktorú sa po úniku skleníkového plynu začne naša planéta ohrievať, je dokonca kratšia, ako odborníci predpokladali!

Vedcom sa prvý raz v histórii podarilo určiť presné časové oneskorenie z novouniknutých skleníkových plynov, ktoré sa prejaví na teplomere našej planéty. Vždy, keď naštartujete auto alebo zapnete plynový sporák, aby ste ohriali čaj, uvoľní sa do atmosféry oxid uhličitý. Podľa vedcov stačí len desať rokov na to, aby sa prebytok CO2 v atmosfére premenil na globálne otepľovanie.

Vedci už poznajú pravdu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Vedci z amerického inštitútu Carnegie Institution for Science prvýkrát vypočítali presný časový údaj o priemernom oneskorení prejavov emisií uhlíka a odhadli jeho vplyv na otepľovanie planéty. Nikto z nich doteraz nepochyboval o tepelnom oneskorení, resp. o jave tepelnej zotrvačnosti, ktorú môžeme pozorovať na jednoduchom príklade: keď na plynový sporák položíme kanvicu, napriek unikajúcemu teplu ostáva voda v nej na chvíľu najprv studená.

Vedci Katharine Ricke and Ken Caldeira vo svojej správe v denníku Research Letters dospeli k záveru, že ľudia, ktorí zapália plynový varič dnes, pocítia jeho atmosférické teplo až o desať rokov.

Planétu zohriali najmä posledné desaťročia

Svet je ako obrovský kotol a každá jednotka uniknutého fosílneho paliva v ovzduší sa prejaví na teplotnom prírastku. Časové oneskorenie medzi príčinou a následkom sa môže prejaviť ako dekáda. Otepľovanie, ktoré prežívame dnes, sme spustili spaľovaním fosílneho paliva v rokoch 1980 až 1990.

Hoci prejav emisií bude citeľný zhruba o desať rokov, jeho účinok môže trvať celé storočie. Napriek mnohým desaťročiam výskumu o klíme, nikdy doteraz neboli štúdie zamerané na to, ako dlho trvá, kým po úniku emisií CO2 pocítime globálne oteplenie, povedal doktor Ricke.

Vedci už poznajú pravdu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Nedostatkom štúdie je ale fakt, že sa zamerala len na časový interval globálneho otepľovania, ale neberie do úvahy topenie ľadovcov alebo zvyšovanie hladiny oceánov a morí. „Naša analýza poukazuje na nezvratné zmeny spôsobené globálnym otepľovaním. Naše výsledky ukazujú, že ľudia, ktorí sú teraz nažive, môžu budúce generácie zachrániť pred škodlivými dôsledkami otepľovania,“  dodal vedec. Každých vyžiarených bilión ton uhlíka môže zvýšiť planetárnu teplotu o jeden stupeň Celzia.

Vedci už poznajú pravdu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

CO2 sa v atmosfére udrží storočia až tisícročia

Výpočty vedcov ďalej naznačujú, že aj keby sme fosílne emisie prestali produkovať, vďaka množstvu CO2, ktorý sa za posledných 200 rokov nahromadil v atmosfére, bude ešte niekoľko storočí a možno tisícročí naša planéta oveľa teplejšia, ako by bola prirodzene.

„Ide o takmer nezvratné zmeny spôsobené emisiami oxidu uhličitého na globálne otepľovanie. Akonáhle bol uhlík vypustený do ovzdušia, bude efekt oteplenia trvať ešte niekoľko storočí aj po tom, ako bude veľká časť uhlíka pohltená oceánom,“ vysvetlil doktor Goodwin z britského centra Southampton's National Oceanography Centre, ktorý so svojím tímom vedcov dospel k podobným záverom prostredníctvom teoretických rovníc medzi množstvom emisií a ich následkami.

Vedci už poznajú pravdu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu