Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Proroctvá vedcov o globálnom otepľovaní boli mylné: Búrková pohroma bude vyzerať inak!

Cirkulácia v atmosfére je ako tepelný motor Zobraziť galériu (3)
Cirkulácia v atmosfére je ako tepelný motor (Zdroj: thinkstock)

TORONTO – Celé desaťročia si vedci mysleli, že globálne otepľovanie povedie k zvýšenej búrkovej činnosti. Teraz museli uznať, že sa mýlili.

Zo štúdie, ktorú uverejnili torontskí fyzici, vyplýva, že nás nečaká viac búrkovej činnosti, ako pôvodne predpokladali. Počet búrok by mal ostať zhruba rovnaký, ale budú buď silnejšie, alebo naopak, slabšie. „Vieme, že s globálnym otepľovaním prichádza aj väčšie vyparovanie oceánov,“ povedal Frederic Laliberte, vedecký pracovník na katedre fyziky Torontskej univerzity. „Ale cirkulácia v atmosfére je ako tepelný motor, ktorý potrebuje palivo na to, aby bežal,“ vysvetľuje fyzik.

Atmosféra začne pracovať ako tepelný motor, keď je hmotnosť vzduchu pri povrchu preťažená vodou a vyparuje sa v dôsledku ohrievania slnečným žiarením bližšie k rovníku. Čím je vzduch teplejší, tým viac vody absorbuje. Keď dosiahne rovník, začne stúpať cez atmosféru a ochladzuje sa, čím je vyššie. Studený vzduch však pojme oveľa menej vlhkosti ako teplý, takže dochádza ku kondenzácii. Pri nej sa uvoľní veľa tepla, vzduch ešte viac stúpa a produkuje búrkovú činnosť. Výstupom atmosférického motora je množstvo tepla a vlhkosti, ktoré prúdia medzi rovníkom a severným a južným pólom.

Mohutná búrka nad Kaliforniou z družice
Zobraziť galériu (3)
Mohutná búrka nad Kaliforniou z družice  (Zdroj: SITA)

„Pri sledovaní atmosférickej cirkulácie, ktorá sa správa ako tepelný motor, sme schopní analyzovať pomocou zákonov termodynamiky tento obeh a predvídať, ako sa zmení pri simulácii globálneho otepľovania,“ hovorí fyzik. Vedci teraz dokážu odhadnúť, ako sa bude meniť vzduchová hmota a zmerať jej účinnosť, resp. výkon.

Na základe simulácií odborníci prišli k záveru, že zvýšené množstvo vodnej pary sa bude odparovať menej efektívne do vzduchu, ktorý parou nie je nasýtený. Atmosférický obeh bude tým pádom slabší. Vzduchové hmoty, ktoré dosiahnu atmosféru, budú posilnené a tie, ktoré ju nedosiahnu, oslabnú. „Mocné búrky zosilnejú na úkor slabších,“ dodáva Liberte, počet búrok sa však zmeniť nemusí, uviedol portál Sciencedaily.com.

Proroctvá vedcov o globálnom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu