Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vedec prehovoril o záhadnej zbrani, ktorá mení počasie: CIA vraj vyzvedala, kto ju ešte má!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

WASHINGTON - Šéfovia CIA sa údajne obávajú, že svetové mocnosti čoskoro siahnu po jednej z najhorších zbraní. Univerzitní vedci totiž dostali záhadný telefonát, v ktorom sa dvaja muži pýtali na to, ktoré cudzie národy by mohli ničiť iné ničené prostredníctvom počasia a či sa o to pokúšajú.

Tzv. geoinžinierstvo sa snaží o manipuláciu s počasím. V praxi by to mohlo znamenať, že v zasiahnutej krajine bude extrémne sucho alebo naopak, ničivé záplavy a tento scenár nie je ani zďaleka nepravdepodobný. Profesora Alana Robocka z Rutgers University v New Jersey vraj kontaktovali odborníci, ktorí pracujú pre CIA s otázkou, či sa niekde niekto snaží riadiť celosvetovú klímu, uvádza Daily Mail.

Vedec prehovoril o záhadnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Profesor Robock je jedným z mnohých vedcov, ktorí sa problematikou ovládania počasia na diaľku zaoberajú. Geoinžinieri by podľa profesora teoreticky dokázali nad želané územie „nainštalovať“ mraky napustené chemikáliami, ktoré vyvolajú intenzívne zrážky. Vedci už v minulosti podľa jeho slov takéto pokusy zaznamenali, napríklad počas vojny vo Vietname, keď sa Američania snažili postrekmi docieliť silné dažde, aby zabrzdili pokrok nepriateľa, alebo keď sa CIA pokúsila takýmto spôsobom zničiť úrodu na Kube.

Vedec sa po záhadnom telefonáte cítil byť vystrašený. Počul totiž už o mnohých zásahoch zo strany CIA, ktoré boli proti pravidlám. „Myslím, že takýto výskum musí byť otvorený medzinárodne kvôli hrozbe zneužitia počasia na nepriateľské účely,“ hovorí vedec o možnosti klimatického terorizmu.

Ako ďalej prezradil profesor, americká spravodajská komunita má široký zoznam sponzorov, medzi ktorými figuruje napríklad aj NASA. A keďže existujú dôkazy, že CIA je hlavným sponzorom Národnej akadémie vied, profesor Robock je znepokojený jej vplyvom. Výskumník dodal, že pokusy o ovplyvňovanie počasia by mohli vyústiť do totálnej vojny: „Ak by jedna krajina chcela mať pod kontrolou počasie a iná by sa bránila alebo sa snažila zostreliť nepriateľské lietadlá, mohlo by to mať strašné dôsledky.“

Vedec prehovoril o záhadnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu