Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Architekt zhodil Asadov megapalác v Damasku: Toto je bezduchá pompéznosť za stovky miliónov!

Asadova Zobraziť galériu (8)
Asadova "Akropola" (Zdroj: guim.co.uk)

DAMASK - O povahe diktátora sa dá veľa dozvedieť z toho, ako býva a ako si zariaďuje svoj ​​súkromný priestor. Ak by sme dušu sýrskeho vodcu Asada posudzovali podľa jeho oficiálneho sídla v Damasku, museli by sme mu priznať vkus, ale aj náklonnosť k pompéznosti, monumentalite a troche nepohodlia, súdi vo svojom blogu v britskom denníku The Guardian architekt Oliver Wainwright.

Saddám Husajn mal svojho času slabosť pre zlaté záchody a nástenné maľby s erotickou tematikou. Múry jeho apartmánu pokrývali obrazy sporo odetých blonďavých krások, ktoré sedia na lietajúcich kobercoch alebo zápasia s hadmi. Svoju záľubu v histórii potom demonštroval stavbami inšpirovanými babylonskými palácmi, ktoré vo výsledku vyzerali ako akýsi islamsko-brutalistný pastiš.

Plukovník Kaddáfí dával oproti tomu prednosť prostému životu. Radšej prespával v luxusnom beduínskom stane na nádvorí svojho opevneného sídla a jeho osobný štýl tvorili nielen zbrane vykladané drahokamami a tróny v tvare morských panien, ale aj plagáty obľúbených hviezd nad posteľou.

Architekt zhodil Asadov megapalác
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: int)

Čo ale vieme o Asadovi? Veľa toho nie je, pretože o vkuse vládcov sa toho verejnosť dozvie najviac po tom, čo ich niekto zvrhne a vyplieni ich starostlivo strážené súkromné ​​príbytky.

Keď novinár Andrew Gilligan v roku 2011 robil s Asadom rozhovor, bol hosťom v jeho súkromnom dome. Podľa neho išlo o pomerne obyčajnú predmestskú vilu, tam už ale sýrsky vládca teraz určite nebýva. Môžeme sa teda sústrediť na oficiálne sídlo v Damasku, ktoré dal postaviť Bašárov otec Háfiz. Ide o akúsi modernú Akropolu - rozľahlé belostné sídlo na hore Kásjún, kam mieria oficiálne návštevy.

Komplex navrhol v rokoch 1975 až 1979 renomovaný japonský architekt Kenzo Tange, okrem iného autor mierového pamätníku v Hirošime. Dokončený bol až v roku 1990. Napriek tomu, že jeho stavba stála podľa najrôznejších odhadov stovky miliónov dolárov, si ho sýrski vládcovia príliš neobľúbili. Háfiz Asad v ňom odmietal bývať s tým, že ide o sídlo určené jeho nástupcovi, najstaršiemu synovi Basilovi. Ten však nemal šancu sa do paláca nasťahovať, pretože zomrel pri automobilovej nehode v roku 1994. Plne ho teda využil až Bašár Asad: ani ten v ňom ale nemal svoj ​​súkromný byt.

Architekt zhodil Asadov megapalác
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: guim.co.uk)

Palác obložený bielym mramorom, ktorého steny narušujú len strielňové okná a veľkoplošné zasklenia je veľmi impozantný, za silnými múrmi sa skrýva vnútorné nádvorie a rozľahlé reprezentačné priestory. Fasáda je takmer bez dekorácií a zvnútra budova pripomína skôr kongresové centrum - obrovské, neosobné priestory, temnejšie chodby pokryté červeným kobercom, miesto, kde chýba akýkoľvek osobný odtlačok svojho majiteľa a je bezduché skoro ako vstupná hala priemerného hotela.

Architekt zhodil Asadov megapalác
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: flickr)

Architekt zhodil Asadov megapalác
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: flickr)

Stavba, ktorá má predovšetkým robiť dojem, vo svojich obyvateľoch nikdy príliš náklonnosti nebudila. Asad starší sa napríklad opakovane sťažoval na dlhé schodisko, ktoré vedie do jeho kancelárie a je síce pôsobivé, ale pre návštevníkov veľmi nepohodlné. Ak by teda niekedy v budúcnosti predsa došlo k pozemnej vojenskej operácii, neužili by si vojaci pri zaberaní Asadovho sídla žiadnych veľkých prekvapení ako v Bagdade či Tripolise - zato by si v tunajších sálach mohli zahrať basketbal, uzatvára ironicky Wainwright.

Architekt zhodil Asadov megapalác
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: flickr)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu