Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Al-Asad varuje, že sa Američanom za útok pomstí

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

WASHINGTON — Sýrsky prezident Baššár al-Asad varoval, že sa pomstí Spojeným štátom za akýkoľvek vojenský útok v reakcii na údajné použitie chemických zbraní jeho vládou.

"Mali by ste byť pripravení na všetko," povedal v rozhovore pre americkú televíznu stanicu CBS. Na výzvu, aby sa vyjadril konkrétnejšie, zopakoval: "Mali by ste byť pripravení na všetko. Nie nevyhnutne zo strany vlády". Podľa jeho slov Spojené štáty zaplatia za to, ak nebudú múdro "zachádzať s teroristami".

Prezident Barack Obama chce získať zelenú od Kongresu pre vojenskú intervenciu v odpovedi na útok chemických zbraní, za ktorým podľa Washingtonu stojí al-Asad. Ten to však odmieta a tvrdí, že vojaci boli v tom čase "v inej oblasti". Na otázku televízie na tento prípad al-Asad uviedol, že nepredložili žiadne dôkazy.

Obama už v roku 2012 označil potenciálne použitie chemických zbraní vládou v Sýrii za takzvanú červenú čiaru, po ktorej prekročení sa bude Washington vážne zaoberať zásahom proti režimu v blízkovýchodnej krajine.

Chemické zbrane boli údajne použité 21. augusta a vyžiadali si stovky životov. Hovorí sa preto o útoku, ktorý okrem USA podporujú najmä Francúzsko a Turecko. Opačný postoj prezentuje najmä Rusko spolu s Čínou a Iránom. Obe komory amerického Kongresu sa začnú otázkou vojenskej intervencie zaoberať v pondelok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu