Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Američania zverejnili otrasné zábery zo Sýrie: Brutálne VIDEO má presvedčiť o nutnosti útoku

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Americký minister zahraničia John Kerry dnes priznal, že zdieľaním videozáznamov obetí chemického útoku v Sýrii s médiami chce americká vláda presvedčiť občanov a Kongres o nutnosti vojenského zásahu proti sýrskemu režimu.

Kerry po stretnutí s predstaviteľmi Ligy arabských štátov v Paríži podotkol, že je z videí jasné, že "útok nie je niečím, čo môžu Američania ignorovať" a že ním bola prekročená "červená línia" pre celý svet. Podľa Kerryho je dôležité, aby Američania zábery videli a uvedomili si to.

Američania zverejnili otrasné zábery
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Americký prezident Barack Obama v súčasnosti zvažuje vojenský zásah v krajine kvôli augustovému chemickému útoku v Damasku, z ktorého podozrievajú vládnuci režim Bašára Asada. Kerry dnes sľúbil Francúzsku, že USA zvážia, či záležitosť nepredložia ešte na zváženie Rade bezpečnosti OSN po tom, čo výsledky vyšetrovania okolností útoku zverejnia inšpekcie OSN. Je ale na Obamovi, aby sa rozhodol, ako sa zachovajú.

Fico: Slováci útok na Sýriu nepodporia, kým to neschváli OSN

Pokiaľ sa jednoznačne nepreukáže, že v Sýrii boli proti civilistom použité chemické zbrane a pokiaľ vojenský zásah proti vládnucemu režimu neodobrí Bezpečnostná rada OSN, vojenský zásah v Sýrii je nelegitímny. Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) to uviedol v sobotu v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

Zároveň vyhlásil, že bez splnenia týchto dvoch podmienok SR s vojenským zásahom v Sýrii "nechce mať nič spoločné".

Američania zverejnili otrasné zábery
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Ako premiér povedal, použitie vojenskej sily prinieslo v posledných rokoch niekoľko zlých skúseností. "Nech už bol dôvod útoku akokoľvek morálny, či už spojený s otázkou ľudských práv 'nedemokratického režimu' alebo s občianskou vojnou a zabíjaním civilistov, vždy to neskôr viedlo k chaosu," uviedol premiér a ako príklad uviedol súčasnú situáciu v Iraku či Lýbii. "Tam zúri občianska, medzikmeňová vojna a toto isté sa zopakuje v prípade použitia vojenskej sily v Sýrii," povedal Fico.

Slovensko vojenský zásah podporí podľa Fica iba vtedy ak budú splnené dve podmienky. "Ak budú naozaj preukázateľné dôkazy o použití chemických zbraní, čo teraz nie sú a ak bude mať vojenský zásah mandát Bezpečnostnej rady OSN," povedal Fico.

Američania zverejnili otrasné zábery
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Bezpečnostná rada je podľa neho jediný orgán, ktorý môže dať mandát na takéto použitie vojenskej sily. "Načo máme potom bezpečnostnú radu, načo máme vlastne OSN, keď potom OSN ako také prestáva fungovať a veľké štáty si robia, čo chcú," povedal Fico na margo úmyslov USA zasiahnuť vojensky proti vládnucemu Asadovmu režimu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu