Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci v Indii objavili lacnú metódu prevencie rakoviny: Takto zachraňujú životy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DILLÍ - Na prevenciu rakoviny krčka maternice je zrejme možné s úspechom použiť zriedený ocot. Vyplýva to zo štúdie, ktorú dnes na chicagskej konferencii venovanej liečbe rakoviny zverejnili vedci. K tomuto záveru došli na základe výskumu, do ktorého zapojili na 150.000 obyvateliek slumov v Indii. Vďaka tým uskutočňovaným s pomocou octu sa v uvedenej skupine podarilo včas odhaliť bunkové zmeny u tretiny žien.

V rozvinutom svete sa vykonávajú preventívne testy Pap. Vďaka nim sa podarilo znížiť početnosť tohto druhu rakoviny o 70 percent. V chudobných krajinách ale tento screening plošne dostupný nie je.

V Indii vyskúšali veľmi lacnú metódu, spočívajúcu v použití zriedeného octu, ktorý odlišne sfarbí abnormálne bunky. Miestny personál možno na použitie tejto metódy vyškoliť za dva týždne. V rámci štúdie pomohli včas nájdené zmeny pred rakovinou ochrániť 31 percent účastníčok. V Indii by sa vďaka tomu mohlo predísť ročne až 22.000 úmrtí na rakovinu krčka maternice a celosvetovo by to mohlo byť dokonca 72.600 prípadov.

"To je ohromné, úžasné. Je to veľmi vzrušujúci výsledok," povedal k štúdii Ted Trimble z amerického národného ústavu pre liečbu rakoviny. "Mnoho žien tento test odmietlo, ale niektoré potom zomreli na rakovinu. Mne to zachránilo život," povedala účastníčka indickej štúdie Usa Deviová. Hoci porodila štyri deti, neprešla tradičnou gynekologickou prehliadkou. Niekoľko rokov trpela silným krvácaním a dúfala, že trpezlivosť a modlitby ju zachránia.

"Všetci hovorili, že to prejde. Vždy, keď som chcela ísť k lekárovi, neboli buď peniaze, alebo mi v tom zabránilo niečo iné," povedala žena, ktorá sa blíži k päťdesiatke, ale svoj presný vek nepozná, pretože ako mnohí Indovia nemá doklad o svojom narodení. Raz našla pozvánku na účasť na štúdii, ktorá sľubovala úhradu za prípadnú operáciu.

Podnet k výskumu dal doktor Surendra Sastre z nemocnice v Bombaji. V Indii každoročne diagnostikujú 140.000 prípadov rakoviny krčka maternice, čo je tretina všetkých prípadov na svete. "Nemáme dostatok prostriedkov k preventívnym testom, museli sme teda nájsť lacnejšie metódu," povedal Sastre.

Štúdia bola zahájená v roku 1998, kedy sa do nej zapojilo vyše 75.000 žien s tým, že sa testu podrobia každé dva roky. Ďalších 76.000 žien bolo vybraných do kontrolnej skupiny. Tieto ženy boli poučené o nebezpečenstve rakoviny a dostali poukážky na Pap test s odporúčaním, aby si ho nechali urobiť, keď sa dostanú do nemocnice. Ženám z oboch skupín bola zaručená úhrada liečby rakoviny, pokiaľ sa u nich vyskytne.

Vedci vraj narazili na tradíciu a mimoriadnu neinformovanosť. Jedna zo žien po zákroku vyskočila z lôžka a začala kričať, že jej lekári ukradli obličku. Mnohé ženy plakali ešte pred testovaním, iné sa hanbili vyzliecť. Pôvodne sa plánovalo, že štúdia potrvá 16 rokov, ale už po 12 rokoch sa ukázalo, že sa vďaka nej darí zachraňovať životy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu