Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusi sa prevŕtali na miesto izolované 20 miliónov rokov: Strach z vyhubenia ľudstva!

Ruský vrt Zobraziť galériu (3)
Ruský vrt

MOSKVA - Ruskí výskumníci sa prevŕtali do najväčšieho sladkovodného jazera v Antarktíde, ukrytého 20 miliónov rokov pod niekoľko kilometrovou vrstvou ľadu.

Ako dnes oznámil ruský Arktický a antarktický výskumný inštitút, členom jeho tímu sa po viac ako dvoch desaťročiach vrtných prác podarilo dosiahnuť povrch jazera Vostok.

Na objav jazera s napätím čakali vedci na celom svete. Vo vodnej ploche, rozlohou porovnateľnej s Ontárijským jazerom, podľa nich môžu žiť starobylé mikroorganizmy, prispôsobené životu v extrémnych podmienkach – v úplnej tme, vysokom tlaku a neustále nízkej teplote. Ich výskum by mohol poskytnúť cenné informácie o vzniku života na Zemi, ako aj pri jeho hľadaní na planétach a iných telesách v slnečnej sústave. 

"Neexistuje žiadne iné miesto na Zemi, ktoré by bolo v izolácii viac ako 20 miliónov rokov. Je to stretnutie s neznámom,"
komentoval objav Vostoku vedec Lev Savaťugin, ktorý za zúčastnil na príprave ruskej misie.  

Jazero Vostok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

V súvislosti s pôsobením ruského tímu sa vyskytli obavy, že asi 66 ton mazív a nemrznúcich látok z vrtnej súpravy môže kontaminovať jazero, doposiaľ nezasiahnutého ľudskou činnosťou.
      
Podľa Rusov mal znečisťujúce a toxické látky vyplaviť naspäť nahor prúd jazernej vody, vytlačený náhlym nárastom tlaku po dokončení vrtu. Voda by mala následne okamžite zmrznúť a vrtnú šachtu spoľahlivo zapečatiť. V decembri, počas budúceho antarktického leta, vedci z ľadovej "zátky" odoberú vzorky na analýzu.
      
Vostok sa nachádza asi 3,8 kilometra pod povrchom Antarktídy. Ide o najväčšie z takmer 400 známych jazier, nachádzajúcich sa pod antarktickými ľadovcami. Jazero je dlhé asi 250 kilometrov s maximálnou šírkou 50 kilometrov. Hlas Ruska priniesol aj rozhovor s vedúcim Ruskej antarktickej expedície v Ústave Arktídy v Petrohrade Valerijom Lukinom. „Počas prác na jazere Vostok sa garantuje sterilnosť, aby sa doň nedostali mikroorganizmy žijúce v súčasnosti na Zemi – mohli by uškodiť jeho obyvateľom. Aj my musíme byť medzitým veľmi opatrní, pretože sa môžeme stretnúť s takými formami života, ktoré nepoznáme. Existujú pri tlaku 375 atmosfér v úplnej tme. A nikto nevie, aký vplyv môžu mať na súčasných obyvateľov Zeme,“ prezradil.

Jazero Vostok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

„Sú dve hypotézy ohľadne vzniku jazera. Jedni si myslia, že mohlo existovať ešte pred obdobím zaľadnenia antarktického kontinentu. Tento proces začal približne pred 30-40 miliónmi rokmi.  Toto jazero mohlo vzniknúť na druhej strany v dôsledku topenia dolnej časti ľadovca v súvislosti s trením o pôvodné druhy počas jeho pohybu. Všetky živé organizmy, ktoré môžu žiť v jazere, sa rozvíjali podľa zákonov evolúcie, ktoré my nepoznáme,“ dodal.

Antarktída plná záhad

Už sa však objavili aj znepokojujúce správy. Ruskí výskumníci pracujúci na vrte ľadovcového jazera Vostok podali správu o tajuplných anomáliách a incidentoch počas niekoľkých rokov, ktoré už niekedy úzko hraničia s desivou šialenosťou. Magnetické anomálie, nevysvetliteľné zemetrasenie či zmiznutie celého televízneho štábu. Najzaujímavejším mal byť však časový tunel, ktorý objavili vedci skúmajúci počasie. Keď chceli preskúmať zvláštny úkaz, skupina vzala jeden poveternostný balón a pripevnila k nemu prístroj, ktorý kontroloval teplotu a barometrický tlak. Balón však vo víre zmizol. Keď sa im ho podarilo vďaka lanu pritiahnuť späť, ukazoval dátum 27. január 1965. Údajne túto udalosť rieši aj americký Pentagon, ktorý ju označil ako časovú bránu.

 

Vedci vŕtanie zakázali

 

Kvôli hroziacej kontaminácii rozhodla Medzinárodná komisia pre výskum Antarktídy (SCAR) pred  viac ako desiatimi rokmi, aby vrt zastavili. Zdôvodnenie bolo z obavy, že sa von dostanú mikróby, ktoré by mohli ohroziť život na Zemi. Rusi potom museli zmeniť technické vybavenie, aby sa cez vrtné zariadenie nedostali hore žiadne mikroorganizmy. Obavy však naďalej zostali a niektorí vedci kritizujú experiment dodnes.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu