Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusi zverejnili výsledky vzoriek z tajomného jazera Vostok: Majú neznámu DNA!

Stanica Vostok Zobraziť galériu (3)
Stanica Vostok (Zdroj: wikimedia)

MOSKVA - Ruskí vedci možno našli nové formy života vo vzorkách vody, ktoré vlani vo februári odobrali z tajomného podzemného jazera Vostok v Antarktíde. Podľa dnešných správ ruskej tlače môže nález prispieť k objasneniu foriem života pred dobou ľadovou aj k pokroku v skúmaní možných prejavov života na iných planétach.

Jazero Vostok, ohrievané energiou zemského jadra, je najväčším z asi 400 antarktických vodných plôch skrytých pod ľadom. Jeho šírka dosahuje 30 až 80 kilometrov, dlhé je 300 kilometrov. Ruská vrtná súprava vlani vrstvu ľadu prerazila dvakrát a pri druhom vrte odobrala z jazera do špeciálnych laboratórnych nádob vzorku tridsiatich až štyridsiatich litrov vody.

Rusi zverejnili výsledky vzoriek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: e1.ru)

Vzorku skúmali vedci z petrohradského Inštitútu pre výskum Arktídy a Antarktídy a z Ústavu jadrovej fyziky. Podľa šéfa výskumného tímu Sergeja Bulata najprv vylúčili všetky znečistenia, ktoré mohla vzorka obsahovať, a vo zvyšku izolovali bakteriálnu DNA, ktorá zatiaľ v žiadnej databáze nebola popísaná.

Rusi zverejnili výsledky vzoriek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Geekosyste.com)

"Keby sme niečo také našli na Marse, rozhodne by to bol dôkaz života. Našli sme to ale na Zemi a je to látka dosiaľ nepopísaná a nezaradená," povedal Bulat. Dodal, že jeho tím teraz čaká na dodanie ďalších vzoriek, aby mohol pôvodný nález potvrdiť. Vzorky by mali do Ruska doraziť v máji. "Ak znova identifikujeme ten istý typ organizmov, tak budeme môcť s istotou povedať, že sme objavili novú formu života na planéte Zem," uviedol Bulat.

Preskúmať vzorky vody ukrytej okolo 14 miliónov rokov pod vrstvou ľadu vysokou 3700 metrov chcú aj americkí a britskí vedci. Americkí odborníci nedávno oznámili, že vo vzorkách vody z antarktického podzemného jazera Whillans našli živé bunky, ktoré ale zatiaľ podrobnejšie nepreštudovali. Vedecký tím z Británie sa snaží preniknúť do ďalšieho jazera Ellsworth, ale naráža zatiaľ na technické problémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu