Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Bizarná cesta v čase? Koniec sveta má prísť v roku 1999!

Starosta litovského Vilniusu Artūras Zuokas pri demolácii zle zaparkovaných áut Zobraziť galériu (2)
Starosta litovského Vilniusu Artūras Zuokas pri demolácii zle zaparkovaných áut

NEW YORK - Výskum vplyvu zadržiavania moču na pozornosť či zívanie u korytnačiek sú medzi tohtoročnými víťazmi žartovných Nobelových cien. Takzvané Ig Nobel Prizes sa tento rok na Harvardovej univerzite udeľovali už po 21-krát. Medzi víťazov sa dostal aj starosta litovského Vilniusu Artūras Zuokas. Dostal cenu za mier za svoju názornú ukážku riešenie problému luxusných áut zaparkovaných v rozpore so zákonom. Jeho receptom je prejsť tieto vozy tankom.

Žartovnú cenu za matematiku naopak dostala skupina ľudí. Nešlo však o výskumný tím, ale o samostatne bádajúcich jednotlivcov, ktorí sa v rôznych dobách pustili do výpočtov dňa, keď nastane koniec sveta. Jedným z nich bola Credonia Mwerindeová z Ugandy, podľa ktorej mal svet skončiť v roku 1999. Porota na úsilí jej i ďalších ocenila predovšetkým to, že "naučili svet byť opatrným pri tvorbe matematických domnienok a výpočtov".

Skupina bádateľov - tentokrát spolupracujúcich - vedených Petrom Snyderom z prestížnej Brownovej univerzity získala cenu za svoj výskum účinkov zadržiavania moču. Účastníci experimentu robili počítačový test a potom pravidelne pili štvrťlitrové poháre vody. Vedci skúmali, ako bobtnajúce mechúre skúmaných ovplyvňujú ich pozornosť a pamäť. Dospeli k záveru, že tým jedno i druhé trpí. "Keď musíte ísť, tak musíte ísť," konštatoval Snyder.

Žartovnú Nobelovku za literatúru si odniesol John Perry zo Stanfordovej univerzity za svoju teóriu prokrastinacie, teda odkladania povinností a úloh na neskôr. Aby podľa neho človek dosahoval dobré výsledky, mal by vždy pracovať na niečom dôležitom, aby sa tým vyhol práci na niečom ešte dôležitejšom.

V odbore fyziológie bodovali vedci, ktorí skúmali, ako veľmi je nákazlivé zívanie u korytnačiek uhliarskych. Ani ich bádanie neprinieslo šokujúce závery - nijako. Cenu za biológiu dostali Daryll Gwynne a David Rentz, ktorí naopak objavili, že istý druh chrobáka sa snaží páriť s istým typom austrálskych pivných fliaš.

Bezpečne tak splnil hlavné kritérium cien, ktoré porota udeľuje najmä vedeckým projektom, ktoré "nemožno reprodukovať a ktoré by ani reprodukované byť nemali". Ceny, ktoré pravidelne odovzdávajú skutoční držitelia Nobelových cien, organizuje časopis Annals of Improbable Research (Anály nepravdepodobného výskumu). Okrem iného nimi tiež chce propagovať vedu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu