Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Baníci v médiách: Rocker Super Mario rozdával kamene!

Z Maria Sepulvedu sa stáva mediálna hviezda
Z Maria Sepulvedu sa stáva mediálna hviezda

SANTIAGO DE CHILE - Prvého muža vytiahnutého z čílskej bane vítali oslavy, ale bol to baník s poradovým číslom dva, ktorého fotografie sa rozleteli po všetkých internetových spravodajských serveroch, napísala dnes na svojich webových stránkach televízna stanica CNN. S tmavými okuliarmi na očiach a vyzerajúci skôr ako rocková hviezda než ako baník sa zo záchrannej kabíny vynoril Mario Sepulveda (39), objal očividne nadšeného prezidenta Sebastiána Piňeru a povzbudil dav k hlasnému skandovaniu.

"Nikto nečakal, že by druhý muž vyslobodený po 69 dňoch z bane začal rozdávať suveníry," napísal austrálsky denník Sydney Morning Herald. "Mario Sepulveda len niekoľko okamihov po vystúpení zo záchrannej kabíny zalovil v ošúchanom žltom batohu a vytiahol darčeky pre svojich záchranárov - kamene."

Britský bulvárny denník The Sun prekrstil tohto baníka podľa obľúbenej počítačovej hry "Super Mario" a zopakoval tvrdenie, že práve Sepulveda bol "bavičom skupiny", ktorý okrem iného "prosil záchranárov, aby jeho kolegom nadol poslali nafukovaciu pannu". Väčšina ostatných periodík, vrátane napríklad amerického denníka The New York Times však sledovalo záchranu krok za krokom a aktualizovalo spravodajstvo po každom ďalšom zachránenom baníkovi.

Prvý zachránený sa dostal na povrch až po uzávierke tlačených vydaní európskych denníkov, ale mnohé z nich aktuálne sledovali dianie v Čile na svojich internetových stránkach a v online blogoch.

"José Ojeda je siedmym, ktorého zachránili. Máva špinavou čilskou vlajkou. Je veľmi pokojný, široko sa usmieva a objíma svoju nevlastnú dcéru," písal na blogu britský denník The Guardian, ktorý poznamenal, že rozmer udalosti bol porovnateľný s "mediálnym popraskom" v USA, ktorý prepukol v roku 1987 pri záchrane batoľaťa Jessiky McClureovej zo studne.

Od ôsmeho zachráneného zmenil nemecký denník Spiegel Online hlavný titulok, ktorý potom hlásal: "Zázrak v púšti", zatiaľ čo napríklad francúzsky La Tribune odsunul čilskú záchrannú akciu až na druhé miesto v poradí hlavných udalostí - prvé určil ďalšiemu dňu štrajkov vo Francúzsku.

Španielsky denník El Mundo na svojej webovej stránke umiestnil 33 čiernobielych portrétov baníkov, ktoré sa postupne vyfarbovali. Akonáhle príslušného baníka vytiahli na povrch, sprevádzal ich titulok: "Vitajte do života."

Austrálska tlač prizvala odborníkov na záchranu dvoch baníkov, ktorí pred štyrmi rokmi prežili dva týždne skoro kilometer pod zemou po závale v zlatej bani v Tasmánii. Todd Russell a Brant Webb vyšli z tejto udalosti ako hrdinovia, ale vyhlásili, že ich boj stále pokračuje. "Tí chlapci v Čile to zo seba musia postupne dostať, pretože inak sa to v nich bude hromadiť. Stane sa z toho časovaná bomba, ktorá nakoniec zničí ich rodiny aj ich samých," povedal Webb televíznej stanici Sky News.

Juhoafrický server Times Live informoval o záchrane pod titulkom: "Svet zadržiava dych pre čilských hrdinov". Jeden z čitateľov pod článkom v diskusii napísal: "Juhoafrická vláda by si mala vziať príklad z tohto úžasného úsilia ... bez ohľadu na náklady zachrániť ľudské životy. Tak by to malo byť. Všetka česť čilskej vláde."

Umiernený prístup naopak zvolilo online vydanie ruského denníka Pravda, ktoré informovalo o štyroch zachránených v čase, kedy na povrchu už bolo prvých desať baníkov, čo nadšene ohlasovali webové stránky denníkov Japan Today, China Daily alebo hongkonského South China Morning Post.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu