Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Médiá sa vďačne, ale bezohľadne vrhli na baníkov

Médiá sú vyslobodeným baníkom v pätách Zobraziť galériu (5)
Médiá sú vyslobodeným baníkom v pätách

SANTIAGO DE CHILE - Objatia, slzy a dojatie, ale aj filmové kamery, mikrofóny a fotoaparáty sprevádzajú dnešné vyvrcholenie pohnutého príbehu čilských baníkov, ktorí po 69 dňoch vystúpili zo zajatia tmy panujúcej stovky metrov pod atacamskou púšťou. Šťastné vyústenie ich príbehu sleduje celý svet vďaka stovkám novinárov, ktorých počet ďaleko prevyšoval množstvo prítomných príbuzných a priateľov. Vyslobodenie baníkov bolo totiž nielen dramatické, pútavé a dojemné, ale aj mimoriadne mediálne vďačné.

Čilské úrady sa právom obávali dravej invázie médií a všemožne sa snažili zabezpečiť baníkom súkromie. Podľa ministra baní Laurence Golborna, ktorý sa sám stal v Čile mediálnou hviezdou, urobili úrady pre ochranu súkromia baníkov úplne všetko.

Ústie záchrannej šachty, z ktorej baníci vystupovali na povrch, blokoval pred kamerami novinárov ochranný panel. Po hlasných protestoch ho policajti posunuli nabok a novinári smeli oslobodených baníkov sledovať zo stanovišťa vzdialeného až 90 metrov.

Možnosť priamo zachytiť prvé okamihy baníkov na slobode mal len vládny fotograf a kameraman čílskej štátnej televízie. Jej signál bol navyše oneskorený o 30 sekúnd pre prípad, že bude potrebné zabrániť úniku nežiaducich obrázkov. Bezprostredne po výstupe baníkov z podzemného zajatia neboli povolené žiadne rozhovory pre médiá, ak si to sami baníci výslovne nepriali.

Ochrana súkromia čílskych hrdinov ale nevylučovala starostlivú réžiu. Záchranná kabína, v ktorej ich prepravujú na slobodu, bola vyhotovená v čílskych národných farbách a niesla meno Fénix podľa mýtického vtáka, ktorý vstal z popola.

"Od čias prvých krokov človeka na Mesiaci v roku 1969 som takéto mediálne šialenstvo nevidel," povedal agentúre AFP nestor čílskych televíznych novinárov Mario Kreutzberger. Brazílskej reportérke časopisu Veja Manuele Franceschiniovej okolie čílskeho bane pripomenulo cirkus. "Pracuje sa tu naozaj zle. Je to pochopiteľné, ale úplne príšerné."

Florencio Avalos, prvý zo zachránených, sa pozornosti novinárov sprvu nebránil. Jeho matka ale čoskoro začala reportérov vyháňať zo stanu von vyzbrojená žrďou od čilskej vlajky. Reportéri sa ale vytrvalo drali do blízkosti hrdinu, až sa začali biť, stanom začali triasť a nakoniec ho prevrhli. Avalosov otec dokonca pred novinármi utiekol.

Počas viac ako dvoch mesiacov záchrannej anabázy sa pri čilskej bani novinárska kolónia rýchlo rozrastala, ale stala sa aj čím ďalej doternějšia. Podľa agentúry AFP pripomínal provizórny tábor bazár, v ktorom tímy reportérov v snahe získať atraktívne interview putovali medzi stanmi, v ktorých Čiľania čakali na oslobodenie svojich blízkych. Matky a otcovia baníkov trpezlivo rozprávali svoje rodinné ságy, ukazovali fotografie vnúčat a nechávali sa filmovať.

Kamarátske vzťahy s príbuznými a priateľmi baníkov sa ale postupne rúcali a nakoniec boli vyložene nepriateľské. Príbuzní si navzájom závideli mediálnu slávu, vzrušene diskutovali o ochrane súkromia a bulvárnej trúfalosti. Našli sa ľudia, ktorí rozdávali rozhovory o baníkoch, ktorých sotva poznali, iní na poskytovaní interview bez okolkov zarábali peniaze.

S mediálnym tlakom sa budú po vyslobodení vyrovnávať aj sami baníci, ktorým vláda sľúbila polročnú psychologickú podporu. "Všetci budú čeliť novinárom a mediálnej sláve," varoval čilský minister zdravotníctva Jaime Manali. "Ani ich rodiny už nebudú také, ako boli pred závalom."

Podľa Clausa Behna, čilského psychológa, bude verejnosť požadovať detailný opis ich podzemného údelu minútu po minúte. "Budú im podstrkovať hromady peňazí, sľubovať popularitu a slávu," predpovedal Behn.

Psychologickú podporu mali baníci už pod zemou, ale nad zemou ju podľa expertov budú možno potrebovať ešte viac. Už počas minulého týždňa absolvovali - ešte v zavalenej bani - každodenný hodinový mediálny kurz. Učili sa, ako odpovedať na neokrôchané a dotieravé otázky novinárov, ako sa správať pred kamerou.

Navzdory zmätkom, nevraživosti a hádkam ale mnohí Čiľania prítomnosť novinárov z celého sveta oceňujú. "Je to problematická partia, ale zaplaťpánboh za nich," povedala Nelly Burgenová, matka baníka Victora Zamora. "Ich prítomnosť je dôležitá. Rozšíria informáciu o našej tragédii do celého sveta a snáď pomôžu predísť tomu, aby sa niekedy opakovala."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu