Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Útok na flotilu s humanitárnou pomocou: 19 obetí

Mladíci z Palestíny s tureckou vlajkou v prístave Gaza
Mladíci z Palestíny s tureckou vlajkou v prístave Gaza

Aktualizované

GAZA - Pri zásahu izraelských vojenských kománd proti šiestim zahraničným plavidlám s humanitárnou pomocou pre palestínske pásmo Gazy prišlo v Stredozemnom mori v noci na dnešok o život až 19 ľudí. Oznámila to izraelská televízia, podľa ktorej upresnených informácií je tiež 26 ľudí zranených.

Armáda priznala, že zahynulo viac ako desať ľudí, ale trvá na tom, že sa vojaci boli nútení brániť útoku aktivistov. Tí naopak tvrdia, že útok nevyprovokovali.

Podľa českého veľvyslanca v Izraeli Tomáša Pojara, ktorý hovoril s Českou televíziou, sú medzi aktivistami štyria českí novinári. Veľvyslanectvo s nimi nemá kontakt. Vie zatiaľ len, že sa incident odohral na jednom zo šiestich z plavidiel s aktivistami. Hovorca českého ministerstva zahraničia Filip Kanda povedal, že ministerstvo nemá v súčasnosti informácie o tom, že by sa Česi dostali do centra konfliktu. Vie iba, že je tam štáb Českej televízie, ale nemôže sa s ním spojiť.

Hoci sa Izrael obhajuje tým, že organizátorom flotily ide najmä o politickú proklamáciu, a nie o skutočnú pomoc Gaze, armádny zásah je všeobecne kritizovaný a na rôznych miestach sveta sa konajú protesty.

Izraelskí politici vrátane premiéra Benjamina Netanjahua vyjadrili poľutovanie nad stratami životov, ale námestník ministra zahraničných Dany Ajalon vyhlásil, že mnohí organizátori flotily sú napojení na medzinárodných teroristov. Vymenoval palestínskej hnutie Hamas a Al-Kájdu. Konvoj označil za provokáciu, ktorej cieľom je narušiť blokádu Gazy. Izrael praktizuje tri roky blokádu Gazy v snahe izolovať tamojší vládnuci Hamas a zabrániť mu dozbrojovať sa.

Arabské médiá ale kladú dôraz na to, že medzi 600 aktivistami sú intelektuáli, právnici, architekti, a nie teroristi. Na palube jednej z lodí je napríklad švédsky spisovateľ detektívok Henning Mankell.

Lode v nedeľu vyplávali z Cypru a izraelských vojakov na ich paluby dopravili vrtuľníky. Vojaci mali za úlohu prinútiť kapitánov zmeniť kurz smerom na Ašdod. Tam mal byť tovar prehliadnutý a potom prevezený do Gazy, aktivisti dopravení na letisko a domov. Pasažieri na Izraelčanov čakali s tyčami, nožmi a tiež strelnými zbraňami, takže sa vojaci údajne boli nútení brániť. Armádny hovorca povedal, že sa na lodiach našli dve pištole. V jednom prípade vraj aktivista odzbrojil izraelského vojaka. Zranených je niekoľko desiatok ľudí, ktorých vrtuľníky dopravili do Izraela. S eskortou izraelského námorníctva teraz lode smerujú do Ašdodu.

Turecko, ktoré patrí k organizátorom akcie, muselo rozháňať protest pred izraelským konzulátom v Istanbule. Náboženské školy tam zostali zatvorené a študenti vyzvaní, aby vyšli do ulíc, Ankara oznámila, že Izrael bude znášať dôsledky svojho konania. Akciu odsúdila OSN, EÚ žiada jej vyšetrenie. Palestínčania hovoria o masakre, vyhlásili trojdňový smútok a žiadajú mimoriadnu schôdzu Bezpečnostnej rady OSN. Liga arabských štátov sa zíde v utorok.

V Izraeli je armáda v pohotovosti na hraniciach so Sýriou a Libanonom, v okolí Jeruzalema, na západnom brehu Jordánu a na severe Izraela, kde žije veľa Arabov. Netanjahu prerušil oficiálnu návštevu Kanady a vracia sa do Izraela. Hamas označil správanie Izraela za pirátstvo a aktivistov za hrdinov.

Grécko, ktorého občania sú na lodiach, prerušilo spoločné manévre s Izraelom, Atény si predvolali izraelského veľvyslanca a zrušili plánovanú návštevu veliteľa izraelského letectva. Znepokojené je aj Írsko, ktoré má vo flotile tiež zástupcu. Francúzsko izraelskú akciu odsúdilo a minister zahraničia Bernard Kouchner vyhlásil, že je šokovaný. Izraelského veľvyslanca si predvolal Štokholm aj Kodaň. Združenie Priatelia Palestíny a Medzinárodné hnutie solidarity dnes o piatej hodine popoludní organizuje v Prahe solidárnu demonštráciu s flotilou.

Aktivisti na lodiach chcú poukázať na neudržateľnú situáciu 1,5 milióna obyvateľov pásma Gazy. Izrael tvrdí, že jediným dôvodom blokády je vláda Hamasu. Rozhoduje ale o tovare, ktorý sa k Palestínčanom dostáva v pravidelných humanitárnych dodávkach. Vylučuje z neho napríklad i stavebný materiál, údajne zo strachu, že ho Hamas uplatní nie na obnovu civilných domov, ale na svoje bunkre. Izrael púšťa denne do pásma 100 nákladných áut a každý týždeň tam dorazí 15 tisíc ton tovaru.

Na palubách lodí s aktivistami sú stavebniny, koliesková kreslá, lieky a ďalšie zdravotnícke vybavenie. Hoci izraelskí politici i armáda popierajú humanitárnu krízu v Gaze, podľa organizácie Amnesty International sú na medzinárodnú pomoc odkázaní štyria z piatich obyvateľov pásma.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu